Nyhed

46 mio. kr. skal styrke iværksættere i hele Danmark

Iværksættere i hele Danmark får nu bedre adgang til hjælp og rådgivning. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støtter to stærke indsatser: Iværksætterdanmark med 35,8 mio. kr. og Nordic Female Founders Growth med 10,2 mio. kr. Over 4.000 iværksættere forventes at nyde gavn af indsatsen de kommende tre år.

  • 15. juni 2023
  • Iværksætteri
Billede af to kvindelige iværksættere

Foto: iStock.com/alvarez

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har siden 2019 givet tilskud til den landsdækkende indsats Iværksætterdanmark, der er målrettet en bred gruppe af iværksættere, men med særligt fokus på grønne og kvindelige iværksættere. Indsatsen hjælper iværksætterne med at få styrket deres kompetencer gennem blandt andet workshops samt rådgivning fra private rådgivere. 

”Det er regeringens helt klare ambition, at Danmark skal være en førende nation for iværksættere. Derfor skal vi sørge for at skabe de bedst mulige rammevilkår. Med midlerne fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse bliver de danske iværksættere støttet over en bred kam, og det betyder reelle forandringer. Det er desuden meget positivt, at der er kommet et fokus på at få flere kvindelige iværksættere i spil, så vi som samfund ikke går glip af vækst og innovation,” siger erhvervsminister Morten Bødskov. 

Med den nye bevilling fra EU’s Socialfonden Plus og decentrale erhvervsfremmemidler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse kan Iværksætterdanmark fortsætte frem til udgangen af 2025. Christian Motzfeldt, forperson for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, fortæller, at der er tale om et godt projekt med gode resultater: 

”Vi ønsker med støtten til Iværksætterdanmark at fortsætte den landsdækkende indsats for iværksættere. Projektet er veldrevet og har god erfaring med at afvikle forløb med fokus på iværksætteri og forretningsudvikling. Med de nye midler fra bestyrelsen sikrer vi, at projektet kan fortsætte med at hjælpe iværksættere i hele landet med at skabe fremdrift i deres forretning.” 

Flere kvindelige iværksættere 

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har desuden besluttet at give 10,2 mio. kr. i tilskud til yderligere et projekt med et særligt fokus på kvindelige iværksættere. Der er tale om projektet Nordic Female Founders Growth.

Midlerne til indsatsen skal være med til at ændre på, at kvinder er en underrepræsenteret gruppe inden for iværksætteri, forklarer forperson for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Christian Motzfeldt:

”Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse ønsker at støtte Nordic Female Founders Growth, da projektet kan bane vej for, at endnu flere kvindelige iværksættere lykkes på deres forretningsrejse. Projektet drives af Nordic Female Founders, som har erfaring med målgruppen, og som kan sætte skub i kvindelige iværksætteres muligheder. Kvinder udgør en underrepræsenteret gruppe inden for iværksætteri, så det giver god mening, at vi bidrager til at skabe større diversitet på iværksætterområdet.”

”Nu har jeg fået mere blod på tanden til at hjælpe endnu flere kvinder”

Nordic Female Founders har erfaring med at styrke kvinders position i dansk iværksætteri ved at inspirere og hjælpe kvindelige iværksættere med at starte og drive egen virksomhed. Det sker blandt andet gennem kompetenceudviklingsforløb kombineret med en særlig mentorordning.

En af kvinderne bag Nordic Female Founders, Anne Stampe Olesen, er overbevist om, at tilskuddet til projektet Nordic Female Founders Growth vil gøre en kæmpe forskel for rigtig mange kvindelige iværksættere rundt om i Danmark:

”Min drøm er, at vi hjælper så mange kvindelige iværksættere som muligt, så flere kan starte egen virksomhed – og dem der allerede er etablerede, kan skalere endnu mere,” siger hun og fortsætter: 

”Vi er allerede en del af iværksættermiljøet, for vi har arbejdet med det i så mange år, og derfor kan vi virkelig få sådan en pulje penge ud og leve. Nu har jeg fået mere blod på tanden til at hjælpe endnu flere kvinder, og jeg er så klar til at tage opgaven på mig.”

Om iværksætterindsatserne

  • Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet at give en bevilling på samlet 35,8 mio. kr. til socialfondsprojektet Iværksætterdanmark, heraf er 26,9 mio. kr. fra Socialfonden Plus, mens 8,9 mio. kr. er fra de decentrale erhvervsfremmemidler. 
  • Erhvervshus Hovedstaden, der er operatør på Iværksætterdanmark i tæt partnerskab med landets øvrige erhvervshuse, forventer, at ca. 4.200 iværksættere vil deltage i projektet.
  • Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har også besluttet at støtte socialfondsprojektet Nordic Female Founders Growth med en bevilling på samlet 10,2 mio. kr. heraf er 7,7 mio. kr. fra Socialfonden Plus, mens 2,5 mio. kr. er fra de decentrale erhvervsfremmemidler.  
  • Nordic Female Founders er operatør på Nordic Female Founders Growth og forventer, at ca. 230 iværksættere vil deltage i projektet.  
  • Socialfondsmidlerne er fra 2021-2027-programmet, som blandt andet er målrettet hjælp til iværksættere med at stifte og drive forretning.
  • Iværksætterindsatserne skal være afviklet med udgangen af 2025 for Iværksætterdanmark samt medio 2026 for Nordic Female Founders Growth
  • Om du er iværksætter i Nordjylland, på Fyn, i Hovedstaden eller et fjerde sted i Danmark gør ingen forskel i forhold til den støtte, du kan få, da alle landets erhvervshuse står bag projektet. Det er dog Erhvervshus Hovedstaden, der er i spidsen. Det er derfor let for iværksætterne at komme i gang med et forløb, uanset hvor i landet de driver virksomhed.

Læs beskrivelsen af de støttede projekter (pdf)

Portræt - Hans Henrik Nørgaard, ERST

Kontakt

Kontakt os, hvis du vil vide mere om Iværksætterprogram: Bred iværksætterindsats og de støttede projekter:

Hans Henrik Nørgaard

Email: Haheno@erst.dk

Telefon: 35 29 17 55