Nyhed

Æblerester er kernen i et bæredygtigt alternativ til læder

Når du i fremtiden køber ny bil, er det meget sandsynligt, at du skal sætte dig behageligt til rette i interiør lavet af æbleskrog og kernehuse. Virksomheden Beyond Leather producerer LEAP (LEftover APples), et meget alsidigt tekstilmateriale lavet af biprodukter fra æble- og ciderproduktion.

  • 18. september 2023
  • Grøn og cirkulær omstilling
  • Iværksætteri
Fra æbleskrog og kernehuse til læder

Foto: Beyond Leather

Produktet kan anvendes bredt inden for blandt andet møbel-, mode- og bilindustrien og minder i udseende og tekstur mest om læder, og det er netop læder, Beyond Leather ønsker at skabe et bæredygtigt alternativ til. Og LEAP er så unikt, at Beyond Leather har fået patent på metoden.

Det starter med en drøm, som så skal ud at leve, udtaler Mikael Eydt, som er medstifter og administrerende direktør i Beyond Leather.

Et iværksættereventyr med store ambitioner

Sammen med amerikanske Hannah Michaud stiftede han virksomheden for cirka syv år siden. Mikael er økonomi-mand og Hannah er designer, og som studerende på Københavns Erhvervsakademi deltog hun på et kursus i biomimetik, som er en metode til at omsætte viden om naturen til brugbare produkter gennem teknologisk innovation. Her fik hun en spirende forretningsidé, og sammen er de taget ud på et iværksættereventyr med en klar målsætning om at blive global leder på deres område. I en rolle som anerkendt leverandør af alternative bæredygtige materialer til industrier med voksende fokus på bæredygtighed.

Vi oplever en kæmpe interesse for vores produkt fra mange brancher, hvor det giver mening at tænke et bæredygtigt alternativ til læder ind. Vores tilgang har fra starten været, at vi vil udvikle det produkt, som kunderne efterspørger, uanset om det er tiltænkt en rolle på catwalk’en i Paris eller som bagsædebeklædning på en tysk luksusbil. Som ambitiøse iværksættere rækker vi som udgangspunkt ud efter stjernerne, og så er vi nogen gange nødt til at forholde os til – og passe på med at undervurdere - de udfordringer vi møder på vejen derop, smiler Mikael Eydt.

Anna Wad Clausen og Mikael Eydt fra Beyond Leather

Anna Wad Clausen, Head of Product Development and Sustainability og Mikael Eydt, CEO og co-founder hos Beyond Leather
Foto: Emil Lyders

LEAP består af 80 procent biobaserede materialer, primært æblepulp, suppleret med coating og klæbemiddel. På sigt skal både coating og klæbemiddel også produceres af plantebaserede materialer, så LEAP bliver 100 procent bæredygtigt. Udover den åbenlyst bæredygtige tilgang til materialet bliver der i produktionen ifølge Beyond Leathers egne beregninger udledt 85 procent mindre CO2 end ved produktion af animalsk læder, og der bliver brugt 99 procent mindre vand.

Bæredygtighed er et ultimativt krav i alle led

Mikael Eydt afslører desuden, at det er i nærheden af 1.000 eksperimenter, tests, forsøg og et samarbejde med Teknologisk Institut, der ligger bag de produkter, som om kort tid rammer markedet. Så når han også tager held med i ligningen, skal det nok tages med et gran salt. Til gengæld er han klar i spyttet, når han bedyrer, at Beyond Leather aldrig er blevet begrænset af, at bæredygtighed har været et ultimativt krav til udviklingen af virksomheden og måden, produkterne produceres på.

Vores virksomhed er ”born green” og det gør det selvfølgelig lettere for os i alle situationer at være ultimative i kravene til bæredygtighed. Og vi vil være bæredygtige i hele forsyningskæden. Men jeg skal da gerne indrømme, at det kan føles lidt vildt, når vores lille virksomhed med 7½ ansatte beder kæmpestore multinationale virksomheder om at få præsenteret deres Code of Conduct som en betingelse for et muligt samarbejde, udtaler direktøren.

Den ubearbejdede masse af æblerester

Foto: Beyond Leather

Netop dokumentation af bæredygtighedsindsatsen over for myndigheder, samarbejdspartnere og kunder er af afgørende betydning for virksomheden. Erhvervshus Hovedstaden har bistået med vejledning, og Beyond Leather har desuden fået hjælp til at finde private rådgivere og konsulenter, og tilskud fra SMV:Grøn 2.0, som er en del af Virksomhedsprogrammet (link), hvor virksomheder kan få økonomisk støtte til udvikling inden for grøn omstilling og bæredygtighed.

Med investeringer fra blandt andre Rockstart og Vækstfonden i ryggen er vi klar til at tage imod de første kunder, og vi forventer at ramme markedet med et sortiment af ”Small Leather Goods” senest i fjerde kvartal 2023. I 2025 forventer vi at kunne levere til bilindustrien, fortæller Mikael Eydt.

Uendeligt udviklingspotentiale

Han lægger ikke skjul på, at han har store ambitioner på Beyond Leathers vegne. På spørgsmålet om, hvor han tror virksomheden er om fem år, kommer svaret uden nævneværdig tøven:

Vi skal være markedsførende på flere områder – blandt andet inden for bilindustrien – og være dem, de andre benchmarker sig imod. Det skal være et no-go at købe et animalsk produkt, hvis man kan få leap, siger han.

Hos Beyond Leather har Mikael, Hannah og deres team valgt at arbejde med et produkt, hvor der ikke bliver mangel på råvarerne i den nærmeste fremtid. Ifølge FN blev der i 2018 produceret 86 millioner tons æbler på verdensplan, og det betyder en masse fiberrige æblerester, som ellers ville blive destrueret. Alene i Danmark produceres 10.000 tons æbler om året, så forsyningsmulighederne er nærmest ubegrænsede, særligt fordi forbruget af æblepulp i produktionen er overraskende småt.

Produktion af LEAP

Anna Wad Clausen demonstrerer produktionen af LEAP
Foto: Emil Lyders

Vi kan efterhånden producere en m2 LEAP fra blot to kg æblepulp. Vi har gennemført vores udviklingsproces skridt for skridt og har selvfølgelig løbende forfinet processen. Vi startede med at blande i en standard køkkenhåndmixer, men har nu udvidet til en industriversion, som kan blande 500 kg ad gangen. Men den er også snart for lille, siger han.

Fra Sakskøbing til Californien

Han tøver lidt med at sætte tal på udviklingen i antal ansatte i virksomheden, men forventer en fordobling af det nuværende medarbejderantal i løbet af det næste års tid. I første omgang i Danmark, men ambitionerne rækker udenfor landets grænser. Også i den sammenhæng er den bæredygtige tilgang tydelig.

Lige nu er vi 100 procent danske, da vi får æblerne fra Sakskøbing på Lolland og har produktion i Søborg. Men vi ønsker at etablere vores fremtidige produktionsenheder i nærheden af vores råvareleverandører for at begrænse den forurenende transport mest muligt. Så når vi har fået fodfæste på det amerikanske marked, vil det give rigtig god mening for os at ligge i nærheden af de store æbleplantager i for eksempel Californien, forklarer han.

Uden store armbevægelser, men med en klippefast tro på at lykkes.

Virksomhedsprogrammet

Knap 5.000 SMV’er har allerede fået tilskud til rådgivning, investeringer i konkret teknologi samt kompetenceudvikling gennem Virksomhedsprogrammet, der drives af de seks erhvervshuse.

Virksomhedsprogrammet blev igangsat i 2021 med 600 mio. kr. fra REACT-EU. Programmet er i dag en signaturindsats for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, som i 2022 bevilgede ca. 430 mio. kr. fra Regionalfonden, Socialfonden Plus og finansloven.

SMV:Grøn 2.0

Har virksomheden brug for nye investeringer og/eller rådgivning på vejen mod grøn omstilling og cirkulær økonomi?

SMV:Grøn er en voucherordning, hvor virksomheder kan søge om tilskud til investeringer, rådgivning eller en kombination heraf – med det formål at komme videre på den grønne rejse mod at reducere ressourceforbrug og affaldsmængder.

Læs mere i projektdatabasen

Læs mere på Virksomhedsprogrammets hjemmeside