Fabrikschef Henrik Jensen er begejstret. Han og medarbejderne på maskinfabrikken Damcos i Næstved er sammen med eksperter fra DTU Engineering Technology gået i gang med at endevende processer og arbejdsgange på fabrikken.
Det foregår via EU-projektet ”Kom-Løft Sjælland”, og allerede en måned inde i projektet er der synlige resultater.
"Vi har fået en kortere gennemløbstid fra ordrebestilling til levering, og det giver os mulighed for en højere produktion og omsætning,” siger fabrikschefen.
Projektet, der er medfinansieret af EU’s Socialfond med 4,7 mio. kr., har som mål at give medarbejdere i små og mellemstore virksomheder på Midt- og Sydsjælland et skræddersyet kompetenceløft via fagpersoner fra DTU Engineering Technology. SMV’erne kan få et kompetenceforløb til en værdi af op til 60.000 kr. Målet i projektet er 50 virksomheder med i alt 100 medarbejdere, inden projektet slutter med udgangen af 2022, og foreløbig har ”Kom-Løft Sjælland” givet tilskud til kompetenceforløb i 24 SMV’er.
DTU Engineering Technology har i projektet givet SMV’erne mulighed for læringsforløb inden for blandt andet forretningsforståelse, strategi, procesoptimering, produktionsplanlægning, markedsføring, projektledelse, automatisering og lean. Projektleder Lotte Blaabjerg Dahl:
"Vi kommer fra DTU Engineering Technology med eksperter, der trækker på deres erfaring fra erhvervslivet, og som med deres kompetencer kan føre SMV’erne gennem et læringsforløb, som gør, at SMV’erne er et skridt foran i den konkurrence, de møder.”
DTU kommer til SMV’en – ikke omvendt
Deltagerne i EU-projektet rekrutteres via erhvervscentrene i Faxe, Sorø, Næstved og Stevns Kommuner. I Næstved Erhverv introducerede senior erhvervskonsulent Rune Nygaard Lerke Damcos fabrikschef til EU-projektets tilbud. Henrik Jensen blev især begejstret, fordi tilbuddet var enkelt og forståeligt: Analyse og afklaring af behov og derefter individuelt tilpasset kompetenceudvikling.
Og så var der et ekstra, godt argument: Det var ikke hans virksomhed, der skulle opsøge DTU’s eksperter – men omvendt. Nu er fabrikken midt i forløbet, og DTU-eksperterne har ikke skuffet efter de første workshops:
"Det er fedt, at professorer og lektorer fra DTU kommer ud og arbejder med os i den virkelige verden. De har virkelig vist, at deres teoretiske viden kan bruges til noget konkret i vores virksomhed,” siger Henrik Jensen.
Det første, konkrete mål for samarbejdet mellem DTU og Damcos var en planlægningstavle.
"Den har nu virket i fire uger og har skabt synlighed og gennemsigtighed i vores ordreflow. Medarbejderne kan se, hvad vi skal lave og hvordan, og vi i ledelsen kan holde øje med, om vi holder planen eller ej – og det sker på to minutter,” fortæller fabrikschefen.
I næste fase skal tavlen introduceres flere steder i virksomheden, og derefter skal virksomheden sammen med DTU-eksperterne arbejde med struktureret problemløsning.
"Vi skal øve os i en mere skarp tilgang til ordreflow og produktion, og det kommer til at kræve et nyt mindset hos os alle. Vi er rigtig gode til ”brandslukning”, men mangler overblikket, og det vil vi gerne have,” siger Henrik Jensen.
Pressede virksomheder har behov for hjælp
I Næstved Erhverv genkender Rune Nygaard Lerke fabrikschefens beskrivelse:
"Mange virksomheder er pressede. Og hvis man som virksomhed er presset, så fokuserer man tit på driften og glemmer at tænke i udvikling. Her kan kompetenceudvikling af ledelse og medarbejdere være det helt rigtige.”
Projektleder Lotte Blaabjerg Dahl fra DTU Engineering Technology tilføjer, at det for en virksomhed kan være sin sag at klare sig i en verden, der blandt andet præges af krav om at arbejde med bæredygtighed og leve op til FN’s Verdensmål samt konsekvenserne af COVID-19:
"Især de helt små SMV’er er pressede og har brug for faste holdepunkter på vejen frem. Et af dem er nye kompetencer, og det er her, vi tilbyder en kyndig og hjælpende hånd.”
Hos Damcos glæder fabrikschefen sig til resten af forløbet i samarbejde med DTU’s eksperter:
"Vi er på en forandringsrejse sammen med DTU, og vi har brug for forandring. Som produktionsvirksomhed skal vi levere produkter så billigt som muligt. Men vi er oppe mod konkurrenter, som producerer til langt lavere timeløn end os. Derfor skal vi være smartere end de andre for at klare os i konkurrencen. Samtidig ligger vi et stykke væk fra alt, og derfor må vi tiltrække medarbejdere ved at være en digitaliseret, opdateret og fremtidsrettet virksomhed.”
Fakta om ”Kompetenceløft for små og mellemstore virksomheder i Region Sjælland”
Projektet, i daglig tale "Kom-Løft Sjælland", har som mål at give medarbejdere i 50 SMV’er i Region Sjælland med i alt ca. 100 medarbejdere et skræddersyet kompetenceløft fra fagpersoner. SMV’erne kan få et kompetenceforløb til en værdi af op til 60.000 kr. Målet er mere konkurrencedygtige SMV’er, som er i stand til at fastholde arbejdspladser.
Projektet startede i juni 2020 og løber til og med 30. december 2022. EU’s Socialfond har medfinansieret projektet med 4,7 mio. kr. DTU Engineering Technology er operatør på projektet i partnerskab med fire erhvervscentre: Sorø Erhverv, Business Faxe, Næstved Erhverv og Stevns Erhvervsråd.
Læs mere om "Kom-Løft Sjælland" på projektets hjemmeside
Fakta om EU’s Socialfond
I perioden 2014-2020 investerer EU's Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Socialfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion. Vi skal have flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for at øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst.
Derfor medfinansierer EU's Socialfond projekter, der skal:
- Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
- Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
- Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser.