EU-projekt blæste kompetence og konkurrenceevne ind i Claus’ vækstvirksomhed

Claus Ankjærgaard kan skrive under på, at EU’s strukturfonde skubber på vækst og udvikling i virksomhederne på Sjælland.

  • Opdateret 4. marts 2022
Claus Ankjærgaard

Claus Ankjærgaard fik hjælp og rådgivning i et regionalfondsprojekt, og det gav mere vind i sejlene på markederne. Foto: Erhvervsstyrelsen

Han var med på turen, da virksomheden Chymeia i Roskilde, hvor han er Chief Operating Officer, i to år fik hjælp og rådgivning fra et regionalfondsprojekt. Da forløbet var slut, stod Chymeia stærkere i konkurrencen på markedet, og virksomheden var generelt blevet klogere.

"Det er uden for enhver tvivl, at projektforløbet har øget vores konkurrenceevne og kompetenceniveauet i virksomheden,” siger Claus Ankjærgaard, der sammen med Johannes Jind og Lars Bugge er partner i vækstvirksomheden.

Med deltagelsen i regionalfondsprojektet ”Flere internationale vækstvirksomheder i Region Sjælland” med Erhvervshus Sjælland som operatør fik Chymeia en vækstplan, men samtidig generelt løftet kompetencerne i ledelsesgruppen. Og virksomhedens konkurrenceevne er desuden styrket, fordi Chymeias ledelse har fået tips og inspiration til at gøre tingene smartere og undgå at begå fejl.

Virksomheden er hyppig deltager i udviklingsprojekter og bruger ofte erhvervshusene som indgang til projekter med sparringspartner, kompetenceopbygning og netværk.

"De strukturfondsprojekter, som erhvervshusene har sat i søen, har haft så høj kvalitet, at de har skabt værdi for os på en helt anden måde, end vi selv ville være i stand til at løfte. Vi kunne måske godt selv hyre nogen til at coache os, men vi har ikke netværket til det, og tilbuddet fra Erhvervshus Sjælland kom belejligt og supereffektive,” siger Claus Ankjærgaard.

Chymeia er en vækstvirksomhed baseret på en af grundlæggernes udviklingsarbejde, der tilbyder løsninger til kemikaliestyring og udarbejdelse af sikkerhedsdokumentation. Kundekredsen spænder fra enkeltmandsvirksomheder til Danmarks største koncerner, og i branchen er der et konstant behov for ny viden og nye kompetencer.

På grund af konkurrencen er det essentielt at kunne sparre med og lære af andre, fastslår Chymeia-lederen.

"Når vi skal ud og vækste med nye produkter, behøver vi jo ikke at begå de samme fejl, som alle andre har begået. Vi skal gøre det rigtige fra starten for ikke at tabe et skridt i konkurrencen. Derfor er det godt med disse rammer, hvor vi præsenteres for best practice, hører på eksperter og indgår i netværk, hvilket giver mulighed for at bygge videre på andres erfaringer,” siger Claus Ankjærgaard og roser generelt erhvervshusenes tilbud om strukturfondsstøttede projekter.

"Erhvervshusene er rigtig gode til at læse vores behov i virksomhederne, og det er simpelthen min indgang til erhvervsfremmesystemet. Hvis jeg fx skulle vide noget om online-markedsføring, så ville jeg begynde i erhvervshusene, og det er også det, jeg anbefaler til andre,” siger Claus Ankjærgaard.

I Region Sjælland har 122 virksomheder fået støtte til at udarbejde en vækstplan. Virksomhederne forventer tilsammen, at der skabes 649 nye job som følge af indsatsen, og at indsatsen skaber en meromsætning på 2,6 mia. kr.

Sådan arbejder EU’s strukturfonde

I perioden 2014-2020 investerer EU's strukturfonde – Regionalfonden og Socialfonden - og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.

Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal styrke virksomhedernes innovationsevne, udarbejde vækstplaner for virksomhederne og hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive.