Projektresumé
Formål og forventet effekt
Det overordnede formål med projekt "Højskolen - en alternativ vej til erhvervsuddannelse" er at få flere unge mellem 17 og 25 år til at påbegynde - og gennemføre en erhvervsuddannelse. Helt konkret tilbyder projektet i løbet af 3 år at optage 150 elever på et 20 ugers intensivt læringsforløb, der peger mod optagelse på en erhvervsskole.
Dette skal ses i lyset af, at at den Nordjyske Region sammen med resten af Danmark om føje år vil komme til at mangle kvalificeret arbejdskraft og i den forbindelse er det første skridt at flere gennemfører en erhvervsuddannelse, så virksomhedernes fremtidige adgang til den faglærte arbejdskraft øges.
Ifølge Erhvervsskolereformen er målet at mindst 25% af en ungdomsårgang skal vælge en er erhvervsuddannelse i 2020 og 30% i 2025. I Nordjylland er optaget på erhvervsuddannelserne også faldende. Tallet for 2017 var i Nordjylland på 22,2 % - hvorimod tallet på landsplan l helt nede på 18,5%. dog viser der sig en mindre stigning for 2018, idet søgetallet på landsplan er på 14,9 og for Nordjylland på 24,2%.Til sammenligning var søgetallet i 2001 på landsplan 32%. Projektet forventer at ud af de 150 elever, der alle gennemfører forløbet, vil 90 elever søge optagelse på erhvervsuddannlese og de resterende vil komme videre ad anden vej, enten i en anden uddannelse eller i job.
Projektets aktiviteter:
- Projektorganisering og kick-off for projektets aktører
- Ny viden og kompetence til projektets undervisere
- Visitation, introduktion til projektet og til læringsmiljøet på Vrå Højskole
- Gruppevejledning efter WATCH - modellen
- Fokus på erhvervsuddannelse og typer af faglært arbejde
- Skræddersyet helhedsindsats for den enkelte med base i højskolelivet
- Overgang til erhvervsuddannelse/ videre aktivitet
- Følgeforskning og perspektivering/dokumentation af projektets resultater
Hvorledes leder ovenstående aktiviteter frem til det ønskede resultat. Projektet består overordnet af to vigtige indsatser nemlig:
- En skræddersyet helhedsindsats i forhold til den enkelte unge, hvor de mødes der, hvor de er. Dette sker med udgangspunkt i højskolelivet.
- En massiv oplysningskampagne om erhvervskolernes faglige og sociale univers og om mulige arbejdspladser.