Sådan siger Per Højbjerre, direktør i NB Ventilation i Aalborg, efter en succesfuld grøn omstilling gennem regionalfondsprojektet Bæredygtige Synergier. Ventilationsvirksomheden er en af 100 små og mellemstore virksomheder i Nordjylland, som er blevet mere energi- og ressourceeffektive og dermed mere konkurrencedygtige efter deltagelsen i projektet.
Eksperterne i Bæredygtige Synergier skruede et industrielt synergisamarbejde sammen af Per Højbjerres virksomhed og to andre lokale virksomheder, en designvirksomhed og en socialøkonomisk virksomhed. Virksomhedernes rester fra produktionen ender nu via designerens hånd som en møbel- og lampeserie, som produceres i det socialøkonomiske værksted Råt&Godt i Aalborg.
Strukturfondsprojektet omfattede både mellemstore virksomheder med op til 250 ansatte, små virksomheder med op til 50 ansatte og mikro-virksomheder med under 10 ansatte.
NB Ventilation med ca. 45 ansatte er en vækstvirksomhed, som er midt i et generationsskifte. Omsætningen er fordoblet på fire år, og der ansættes løbende nye medarbejdere, så der var ikke ressourcer i virksomheden til at indfri de grønne ambitioner i en konkurrencedygtig, grøn forretningsmodel.
"Vi gik oprindeligt med i projektet, fordi vi ledte efter nogen, som kunne aftage vores skrot. Vores kernekompetence er jo at producere ventilationsaggregater, og EU-projektet fandt en aftager til os. Men vi fik også hjælp til visionen og til den grønne forretningsmodel, og det var en stor hjælp og har betydning i en virksomhed som vores, som er travlt optaget af vækst, udvikling og drift,” siger Per Højbjerre.
NB Ventilation fik ikke bare eksperternes hjælp til den grønne forretningsmodel, men også til at give firmaets værdigrundlag den rigtige grønne farve:
"Vi er drevet af et ønske om at være ”ordentlige”. Ordet er centralt i vores værdigrundlag, og vi opfatter det at være en bæredygtig virksomhed som at være ”ordentlig”. Vi tror, at det bliver et krav i fremtiden, at virksomheder bestræber sig på at vise ”ordentlighed”. Og det bliver også afgørende for at rekruttere medarbejdere i fremtiden, at vi viser, at vi tænker og agerer grønt. Det har vi på plads nu, og her spillede strukturfondsprojektet en vigtig rolle.”
NB Ventilation har tidligere været med i andre udviklingsprojekter, men strukturfondsprojektet Bæredygtige Synergier er det første, der for alvor har ramt direkte ind i virksomhedens behov.
"Projektet har helt klart hjulpet os med at styrke konkurrencekraften. Vi er en SMV, der arbejder på et konkurrencepræget marked, og hvis vi vil være med i konkurrencen, må vi opfylde kundernes behov. Og her ramte strukturfondsprojektet et behov hos os: Vi ville gerne være mere bæredygtige, og projektets eksperter viste os en vej,” fastslår Aalborg-direktøren.
I Nordjylland har EU’s strukturfonde – Regionalfonden og Socialfonden - medfinansieret en række projekter, blandt andet inden for grøn omstilling – og med gode resultater. Alene i strukturfondsprojektet Bæredygtige Synergier er der foreløbig skabt 16 industrielle synergisamarbejder mellem 50 små og mellemstore virksomheder i Aalborg, og på nuværende tidspunkt er virksomhedernes CO₂-udledning reduceret med ca. 14.000 tons.
Sådan arbejder EU’s strukturfonde
I perioden 2014-2020 investerer EU's strukturfonde og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet. Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.
Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal styrke virksomhedernes innovationsevne, udarbejde vækstplaner for virksomhederne og hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive.