Nyhed

Danske bymidter skal være mere levende og attraktive

Det skal være mere attraktivt at bo, arbejde og færdes i bymidterne i landets mindre og mellemstore byer. Ni projekter skal være med til at sikre liv i bymidterne, så det fortsat er attraktivt at bo, drive erhverv og komme på besøg. 

  • 10. april 2025
  • Levende og bæredygtige bymidter
  • Turisme
Tønder By. Sø nær den gamle bydel med blomster omkring.

Foto: iStock.com/taranchic

Indstillingsudvalget for bæredygtig byudvikling støtter i alt 16 bymidter med 49,5 mio. kr. igennem ni projekter på tværs af landet i byer med mellem 4.000 og 20.000 indbyggere. I projekterne støttes aktiviteter til fysisk omstilling, virksomheds- og kompetenceudvikling af bymidteerhvervene, langsigtet strategisk udvikling og etablering af lokale bysamarbejder.

Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler:

”Butiksdød og tomme lokaler i bymidter er gift for de lokale fællesskaber. I dag kan du klare shoppeturen fra sofaen. Det er let, men det truer den lokale vækst og jobskabelse. Det har vi ikke råd til. Vi skal holde liv i alle dele af Danmark, så vi ikke knækker over. Og derfor er jeg glad for, at vi nu giver en saltvandsindsprøjtning til 16 bymidter i hele landet. Alt sammen, så fremtiden også byder på levende og blomstrende byer i hele Danmark.”

Udvalget har indstillet i alt fem projekter til tilskud til fysisk omstilling af bymidten, bysamarbejde og virksomhedsudvikling. Tre projekter i Sorø, Kalundborg og Aars, mens ét projekt omfatter bymidterne i Hedensted og Juelsminde. Herudover støttes et fynsk projekt med indsatser i Faaborg, Årslev, Assens, Kerteminde, Nyborg, Ringe og Rudkøbing. Alle de udvalgte projekter tager afsæt i en bystrategi, og der indgår både etablering/styrkelse af et privat-offentligt bysamarbejde, fysisk omstilling og kompetenceudvikling af virksomheder i bymidten.

Herudover giver udvalget tilskud til fire projekter i Høng, Frederiksværk, Jyderup og Grenaa til langsigtet strategisk planlægning af bymidten og facilitering/udvikling af bysamarbejder.  

John Wagner, som er formand for Indstillingsudvalget for bæredygtig byudvikling, udtaler: 

”Milliontilskuddene til de 16 bymidter i første støtterunde vil helt sikkert skabe mere liv i de pågældende byer til fordel for borgerne og det lokale erhvervsliv, men de vil også tjene som eksempler for andre kommuner med nødlidende bymidter – og skærpe appetitten for at søge om støtte i anden runde senere på året.”

Se de fem projekter under annonceringen Omstilling til levende og bæredygtige bymidter 

Se de fire projekter under annonceringen Bystrategier og bysamarbejder 

Erhvervsministeriet har torsdag den 10. april udsendt pressemeddelelse om indsatsen. 

Fakta om indstillingsudvalget
Indstillingsudvalget for bæredygtig byudvikling tildeler midler fra EU-regionalfondsprogrammet til bæredygtig udvikling af levende og bæredygtige bymidter i små og mellemstore byer i Danmark.

På Erhvervsstyrelsens hjemmeside for EU-programmer kan du læse mere om Indstillingsudvalget for bæredygtig byudvikling

Fakta om indsatsen
Der er afsat i alt 142 mio. kr. i regionalfondsprogrammet til udvikling af levende og bæredygtige bymidter. Heraf udmøntes ca. 49,5mio. kr. i første omgang, hvoraf:

  • 46 mio. kr. går til fem projekter, der skal omstilles til levende og bæredygtige bymidter
  • 3,5 mio. kr. til fire projekter, der skal udvikle bystrategier og etablere eller udvikle et bysamarbejde

Indstillingsudvalget forventer at annoncere de resterende midler i løbet af 2025.

Kontakt
Hvis du ønsker at vide mere om byinitiativerne, udmøntning af puljerne til bystrategier og bysamarbejder eller omstilling til levende og bæredygtige bymidter kan du kontakte:
 

Billede af Malene S.

Sekretariatet for Indstillingsudvalget for Bæredygtig Byudvikling:


Malene Slotø Schacke
Specialkonsulent
Mail: maslsc@erst.dk
Tlf.: 3529 1788
 

Billede af Henrik Højlund Christensen

Kommunikation og presse:


Henrik Højlund Christensen
Kommunikationskonsulent
Mail: hencri@erst.dk
Tlf. 3529 1779