Nyhed

Det er lige derude i havet: Danskere vil lave international forretning på fremtidens superfood


Thomas Thulesen og Neil Southwell vil erobre verden med tangchips, baseret på tang fra Norden. Duoen går efter eksport og fik skåret fortællingen om tang-produktet til i EU-projektet Greater Copenhagen Food Startup.

  • 9. august 2022
  • Iværksætteri
Thomas Thulesen, Wavy Wonders

Thomas Thulesen er så begejstret for tang som råvare, at han har grundlagt virksomheden Wavy Wonders sammen med Neil Southwell. De to vil sælge tangchips til Danmark, og det langsigtede mål er eksport. Foto: Wavy Wonders

Thomas Thulesen har sat sig og sine kolleger i startuppen Wavy Wonders i Svendborg på noget af en opgave: De vil have os til at spise chips lavet af tang. Og de vil gøre tangchips til en international forretning.   

”Tang er noget, som mange anser for ildelugtende. Men det er, fordi de er stødt på brunt, rådnende tang i strandkanten. Frisk tang dufter lækkert og er nærende, og så det er bæredygtigt. Det er ganske enkelt fremtidens klimamæssige og ernæringsmæssige superfood,” fastslår Thomas Thulesen.

Salgstalen er skarp og overbevisende, og det er ikke helt tilfældigt. For virksomhedens kernefortælling har fået en opstramning efter en tur igennem iværksættermiljøet CPH Food Space i Kødbyen, som er en vigtig del af det netop afsluttede EU-projekt Greater Copenhagen Food Startup (GCFS).

Her sad Thomas Thulesen og hans partner Neil Southwell i fem måneder sammen med andre iværksættere, der – hjulpet af erfarne specialister – arbejder på at udvikle fremtidens fødevarer og madoplevelser. 

Tangchips fra Wavy Wonders

Tang fra norske farvande bliver til chips i flere varianter i en produktion i Jylland. De færdige produkter ligger allerede i en række Irma-, Meny- og specialforretninger. Foto: Wavy Wonders

En fantastisk proces, siger Thomas Thulesen:

”Vi nåede frem til, at smagen er det centrale i vores fortælling. Vi fik strammet vores brand op og kernefortællingen skåret ned til det kortest mulige. Nu siger vi ”lækkert, nærende, bæredygtigt” – men foretrækker det engelske ”delicious, nitritious, sustainable”, fordi vi fra starten har haft fokus på eksport.” 

GCFS har i fem år – fra 2017 til 2022 – været et succesrigt samlingspunkt for madiværksættere, der udvikler fødevarer og madoplevelser af høj kvalitet. 447 iværksættere har deltaget i projektet, og de er mødt op med en masse nye idéer baseret på de stærke trends, der præger fødevareindustrien. 

80 virksomheder i CPH Food Space

I GCFS har alle deltagere været gennem et indledende forløb, hvor iværksætternes ambitioner, vilje og evner er blevet afklaret. Efter den indledende screening har 80 iværksættervirksomheder gennemført et fem måneder langt intensivt acceleratorforløb med fokus på forretningsudvikling med erfarne forretningsudviklere, brancheeksperter, investorer og adgang til salgsplatform hos private partnere. 

Projektleder Anne Handlos fra Erhvervshus Hovedstaden, der har drevet projektet, siger:  

”I vores afsluttende evaluering fremhæves det fysiske iværksættermiljø og samarbejdet med etablerede spillere på markedet som fx Irma, Meny, Aarstiderne og Torvehallerne som noget helt afgørende. Vi ser, at det har skabt et rum for både udveksling af viden og erfaring såvel som adgang til samarbejdspartnere og salgskanaler – alt sammen elementer, der har accelereret iværksætternes udvikling betydeligt og givet dem adgang til netværk, som det ellers er svært at få adgang til.”

Thomas Thulesen og Neil Southwell havde stort udbytte af netværket i CPH Food Space:

”Vi sad i ”frikvarteret” og hjalp hinanden med vores virksomheder og fik adgang til spændende mennesker – nogle af dem havde allerede prøvet at starte en virksomhed. Og selvom forløbet i Food Space er slut, mødes vi stadig med kolleger fra netværket. Det er fantastisk givtigt at kunne dele de udfordringer, vi har, for måske har en i netværket lige løst problemet.”

CPH Food Space-forløbet gjorde også Thulesen og Southwell sikre på, at deres produkt er egnet til eksport, og at Danmark blot er deres første marked. 

Næste skridt er eksport

Det næste skridt mod eksport er at komme ud i London-området og i de store byer på USA’s østkyst. Her hjælper det, at Thomas Thulesen nu bor i Brooklyn, og Neil Southwall har hjemme i London. Thomas Thulesen siger:

Greater Copenhagen Food Startup har støttet os i vores ambitioner om at blive globale og guidet os hen til et startpunkt. Det kommer til at kræve kapital, og det bliver vores næste store udfordring.”
 

FAKTA

Wavy Wonders er grundlagt i 2020 af Thomas Thulesen og Neil Southwell. Hjemmehørende i Svendborg, men Thomas Thulesen bor i New York, mens Neil Southwell bor og arbejder i London. Desuden er to deltidsansatte knyttet til virksomheden. Har deltaget i Greater Copenhagen Food Startup. 

Wavy Wonders producerer chips produceret på tang fra norske farvande. Tang lagrer CO2, bidrager til at reducere forsuringen af havene og vokser uden tilsætning af gødning. Wavy Wonders har produktion i Øster Doense i Jylland.

FAKTA Om Greater Copenhagen Food Startup

Projektet Greater Copenhagen Food Startup (GCFS) tilbød fra januar 2017 til marts 2022 fødevareiværksættere i Greater Copenhagen et målrettet vejlednings- og acceleratorprogram, som kombinerede forretningsudvikling med udvikling af højkvalitetsfødevarer og –madoplevelser. 

447 deltagere har deltaget i projektet, der blev igangsat i 2017 med ca. 3,5 mio. kr. i støtte fra EU’s Socialfond. I 2019 forlængede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse projektet i to år med ca. 2,3 mio. kr. fra Socialfonden og ca. 1,1 mio. kr. fra de decentrale erhvervsfremmemidler. Bag projektet stod Erhvervshus Hovedstaden (lead) med CPH Food Space, Københavns Kommune og Smag på Nordsjælland som partnere.

Læs mere om Greater Copenhagen Food Startup i Erhvervsstyrelsens projektdatabase

Skal din virksomhed have hjælp til digitalisering eller grøn omstilling? Find aktuelle tilbud på Virksomhedsguiden

FAKTA Om EU’s Socialfond

I perioden 2014-2020 investerede EU's Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Socialfondsprogrammet for 2014-2020 var målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion for at skabe flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst. 

Derfor medfinansierede EU's Socialfond projekter, der skulle:

  • Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
  • Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
  • Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser