Globaliseringsfonden

Her på siden finder du information om de projekter, som er støttet med midler fra Globaliseringsfonden.

  • Opdateret 31. marts 2025
EU-flag og Dannebrog

Foto: iStock.com/rarrarorro

Den Europæiske Fond for Tilpasning til Globaliseringen for Afskedigede Arbejdstagere (Globaliseringsfonden) er et EU-tiltag, som kan yde støtte til europæiske arbejdstagere eller selvstændige, som har mistet deres job som følge af større omstruktureringer.

Globaliseringsfonden kan finansiere op til 60 pct. af omkostninger til projekter, der har til formål at hjælpe arbejdstagere med at finde et andet job eller starte egen virksomhed, når de er blevet afskediget. 

Fonden kan bl.a. medfinansiere tiltag som: 

  • hjælp til jobsøgning
  • karriereudvikling
  • uddannelse
  • efteruddannelse og omskoling
  • mentorordninger og coaching 
  • iværksætteri og oprettelse af virksomhed

Støtte fra Globaliseringsfonden skal supplere eksisterende arbejds-markedstiltag i Danmark på nationalt og lokalt plan ved at yde individualiserede foranstaltninger til de arbejdsløse.

Mobilisering af Globaliseringsfonden kræver, at en enkelt virksomhed afskediger mindst 200 arbejdstagere som følge af omstrukturering.

Støttede projekter

TilsagnsmodtagerFrederikshavn Kommune
Startdato16. oktober 2023
Slutdato 25. april 2026
Støttebeløb14.041.866,18 kr.

Projektinformation

Danish Crown valgte i april 2023 at lukke sit slagteri i Sæby som følge af et fald i produktionen. Det medførte, at ca. 800 arbejdstagere blev afskediget. Formålet med projektet er at reintegrere de afskedigede arbejdstagere på arbejdsmarkedet efter afskedigelse fra Danish Crown ved hjælp af aktive arbejdsmarkedsforanstaltninger.

Frederikshavn Kommune har iværksat fire tiltag: 

  • et motivationsforløb
  • en fastholdelsesindsats
  • et alment kompetenceforløb 
  • en ordinær uddannelse

Tiltagene skal hjælpe de afskedigede medarbejdere med at opnå en varig tilknytning til arbejdsmarkedet gennem opkvalificering eller ved at finde et andet job, som imødekommer efterspørgslen på faglært arbejdskraft.

Motivationsforløb: 

Et forløb på 8-12 uger, som skal motivere den afskedigede til at deltage i et opkvalificeringsforløb eller en uddannelse, og som kan hjælpe vedkommende med at komme i job.

Fastholdelsesindsats: 

En indsats på 4-6 samtaler, som skal hjælpe den afskedigede med at fastholde motivationen til deltagelse i et opkvalificeringsforløb samt uddannelse.

Alment kompetenceforløb: 

Et forløb på op til 20 uger, som skal styrke den afskedigedes muligheder og forudsætninger for at deltage i et opkvalificeringsforløb eller imødekomme kravene for et job. Det skal ske ved at styrke borgerens almene kompetencer, herunder ved undervisning i dansk, hjælp til jobsøgning og tilknytning af en virksomhedskonsulent, som kan hjælpe den afskedigede med at få kontakt til andre virksomheder.

Ordinær uddannelse: 

Uddannelsen skal løfte uddannelsesniveauet blandt de afskedigede medarbejdere, bl.a. fra ufaglært til faglært. Det kan være kortere opkvalificeringsforløb eller erhvervsuddannelser, som skal bidrage til, at den enkelte imødekommer efterspørgslen på arbejdskraft og med fokus på selvforsørgelse, herunder via iværksætterkompetencer.


Der vil blive gennemført en undersøgelse af støttemodtagerne ved afslutningen af projektet. Formålet er at undersøge, om de har erhvervet nye kvalifikationer, er kommet under uddannelse, eller om de har fundet beskæftigelse eller er blevet selvstændigt erhvervsdrivende.