Nyhed

Job med ”megameget” ansvar lokkede humanisten Emma fra Aarhus til Anders’ virksomhed i Videbæk

Aarhus Universitet og seks erhvervsråd skaber win-win i effektivt EU-projekt: Humanister fra Aarhus får projektansættelse i SMV’er i Midt- og Vestjylland, som til gengæld får ny viden, stærke kompetencer og basis for vækst.

  • 14. december 2021
  • Uddannelse, livslang læring og social inklusion
Emma Kristiansen og Anders Elkjær

Emma Kristiansen er landet med sin kandidatgrad i Anders Elkjærs vækstvirksomhed i Videbæk. Nu skal hun blandt andet bygge firmaets HR-afdeling op. Foto: Viftrup Jespersen

Kan akademikere falde til i mindre virksomheder, og kan mindre virksomheder få noget ud af højtuddannedes evner? Ja, lyder svaret fra socialfondsprojektet ”Akademiker i erhvervslivet”.

Via projektet, der slutter ved årsskiftet, er 34 humanistiske kandidater fra Aarhus Universitet kommet i projektansættelser i SMV’er i Midt- eller Vestjylland. For mange er forløbet endt med en fastansættelse, og andre har brugt det som springbræt til ansættelse i en anden virksomhed i lokalområdet.

Emma Kristiansen kom efter sin kandidateksamen i uddannelsesvidenskab i tre måneders projektansættelse hos en SMV i Vestjylland. Efter praktikken fik hun via de midt- og vestjyske erhvervsråds netværk kontakt til den store el- og entreprenørvirksomhed Viftrup Jespersen i Videbæk. Her er hun netop startet som ansvarlig for HR og sundhed, sikkerhed og miljø.

Et helt bevidst valg, siger Emma Kristiansen:

"Jeg får megameget ansvar og mulighed for at løbe med bolden dagligt og præge mine arbejdsopgaver. Det vil jeg hellere end at sidde i et konsulenthus med 20 kolleger og lave opgaver, som ikke udfordrer og udvikler mig.”

Emma Kristiansens direktør, Anders Elkjær, så Emmas jobopslag i en nyhedsmail fra Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. Han tog kontakt til Aarhus-kandidaten, og over et par samtaler fik han forklaret sin virksomheds udfordringer:

"Vi kommer til at give Emma en masse udfordringer, som hun skal levere på, og jeg regner med, at hun bliver en direkte støtteperson for ledelsen. Vi har vækstet kraftigt på det seneste og været en gazellevirksomhed tre gange inden for de seneste fire år, og så glemmer man lidt at få videreudviklet ledelsesredskaberne i virksomheden. For os gælder det især inden for HR, hvor vi lige nu oplever stigende udfordringer med at fastholde og rekruttere medarbejdere.”

Virksomheder skal selv formulere udfordringen

Emma Kristiansen siger i dag, at samtalerne med Anders Elkjær var afgørende for hendes beslutning:

Da jeg hørte, hvilke opgaver virksomheden stod og manglede hjælp til, havde jeg mange idéer. Og hvis ikke Anders havde formuleret deres problemer så præcist, så jeg som humanist kunne læse mig selv ind i jobbet, er det ikke sikkert, at jeg var sprunget til.”

Nu glæder Anders Elkjær sig over at have fastansat en højtuddannet i virksomheden:

"Det er en drøm af et match for os. Der er så mange coaches og konsulenter derude, der gerne vil tjene penge på at hjælpe mig, men jeg vil hellere bruge penge på én som Emma, som har valgt os her i Videbæk i stedet for Aarhus.”

For projektleder Jannie Laigaard på Aarhus Universitet er Emmas ansættelse i Videbæk et godt eksempel på de 56 projektforløb, som AiE-projektet på tre år har gennemført:

Mange virksomheder har brug for input til arbejdet med grøn omstilling, digitalisering, bæredygtighed og andre brændende platforme. Men der er også mange virksomheder, hvor der hersker fordomme om humanister. Her er vi lykkedes med at skubbe til forståelsen for kandidaternes kvaliteter – de ser, hvad humanister kan bidrage med.”

Projektlederen roser sine samarbejdspartnere i Midt- og Vestjylland: Seks erhvervsråd, som har matchet de 56 kandidater med SMV’er i en lang række brancher. I et af dem, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, sidder erhvervskonsulent og matchmaker Susanne Trip Nielsen, som har matchet seks kandidater med virksomheder i 2020 og 2021. Sidste år endte tre af kandidaterne i fuldtidsstillinger, og i år har to fået deltidsstillinger via projektet.

"Vi hjælper med at forklare virksomhederne, hvad de kan bruge kandidaterne til, og hvilke nye kompetencer de kan bringe ind i virksomheden. Ofte tænker de, at de er dyre, og de indvender, at deres indsats ikke direkte kan aflæses på bundlinjen. Men ofte kan kandidater bidrage til strategien, og vi ser mange eksempler på, at de har skabt vækst,” siger Susanne Trip Nielsen.

Projektleder Jannie Laigaard supplerer:

"Ofte bruges humanister til intern og ekstern kommunikation, men så snart de er ansat, og virksomhederne ser hvad de kan, breder de sig til andre områder i virksomheden som fx HR, analyser og målgruppearbejde.”

Både kandidater og virksomheder bekræfter, at de får noget ud af matchningen, viser en ekstern evaluering af projektet fra januar 2021:

  • To af tre af de deltagende virksomheder siger, at kandidaten har skabt bedre forudsætninger for vækst i virksomheden.
  • Ni af ti virksomheder mener, at den humanistiske praktikant har tilført virksomheden relevante kompetencer.
  • I syv af ti virksomheder har den medarbejder, der har arbejdet sammen med kandidaten, fået et kompetenceløft.
  • Hver fjerde virksomhed vil efter kandidatens praktik prioritere opkvalificering af medarbejdere højere.

I Videbæk er Emma Kristiansen så småt ved at vænne sig til sit nye arbejde på Viftrup Jespersen:

"Jeg har fået et stort ansvar, men omvendt er jeg ikke bange for at begå fejl. Lige nu er jeg på en stejl læringskurve, og jeg glæder mig til at realisere nogle af mine idéer. Og jo, der er langt fra Videbæk til Aarhus, men det er det værd.”

Om ”Akademikere i erhvervslivet”

Aarhus Universitet har i samarbejde med seks midt- og vestjyske erhvervsråd startet ”Akademiker i Erhvervslivet”, som sender humanistiske kandidater i tre måneders virksomhedspraktik.

Målet med projektet er at få bragt kandidaternes kompetencer i spil i små og mellemstore virksomheder, så flere virksomheder stifter bekendtskab med kandidaterne, virksomhedernes konkurrenceevne og innovationskapacitet øges, og beskæftigelsen øges blandt humanistiske dimittender.

 ”Akademiker i erhvervslivet” startede i november 2018 og slutter med udgangen af 2021. Projektet er støttet af EU’s Socialfond med 6,2 mio. kr.

Læs mere om projektet i projektdatabasen

Læs flere cases på projektets hjemmeside

Om EU’s Socialfond i 2014-2020

I perioden 2014-2020 investerer EU's Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.

Socialfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion. Vi skal have flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for at øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst.

Derfor medfinansierer EU's Socialfond projekter, der skal:

  • Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
  • Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
  • Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser