Nyhed

KøKN Renovering fik en grønnere profil: “Jeg sminker ikke lig, men tænker bæredygtigt”

For godt et år siden gik Michael Momme Secher fuld tid i sin virksomhed KøKN Renovering, der udskifter dele i køkkener, så kunder får deres drømmekøkken i en billigere og mere bæredygtig version. Han fik hjælp fra SMV:Grøn til at tænke bæredygtighed ind i hele grundstammen i virksomheden.

  • 20. december 2023
  • Grøn og cirkulær omstilling
Michael startede KøKN Renovering for godt et år siden efter flere år i køkkenbranchen

Michael startede KøKN Renovering for godt et år siden efter flere år i køkkenbranchen. Foto: Natascha Kalika Østergaard

11 år. Så længe lever et køkken i danske hjem i gennemsnit.

Det er ressourcespild, mener Michael Momme Secher, der efter 17 år i køkkenbranchen oplevede et behov for at gå selvstændig med virksomheden KøKN Renovering. Her kommer han ud til kunder, vurderer hvad der kan genbruges i deres eksisterende køkken, og skaber deres drømmekøkken i en blanding af nye og gamle elementer.

”Danske køkkener skal kunne leve i mindst 25 år. Så det er bestemt ikke bæredygtigt at skifte det ud efter 11 år, og det ville jeg gøre noget ved,” forklarer han.

Når Michael renoverer et køkken bliver der kun smidt dele ud, der er slidte og ikke kan bruges længere.

Når Michael renoverer et køkken, bliver der kun smidt dele ud, der er slidte og ikke kan bruges længere, så det er så bæredygtigt, som muligt.  Foto: Natascha Kalika Østergaard

Et bæredygtigt grundlag med SMV:Grøn

Michael søgte hjælp gennem SMV:Grøn, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU’s REACT-midler. Her blev han tilknyttet en rådgiver, der kunne hjælpe ham med at få et bæredygtigt blik på virksomheden helt fra start.

”Før jeg deltog i SMV:Grøn, tænkte jeg, at det var kompliceret at tænke innovativt inden for bæredygtighed, men jeg fandt ud af, at jeg allerede gør mange ting, som jeg kan videreudvikle på,” siger Michael.

Rådgiveren viste ham en bæredygtig retning.

”Jeg troede, at bæredygtighed handlede om at genbruge alt lige meget hvad, men hvis jeg sætter nye fronter på et gammelt og slidt køkken, så bliver det hele skiftet ud om få år igen, og det er jo ikke et bæredygtigt valg,” forklarer han og fortsætter:

”Jeg fik et professionelt og fagligt syn på, hvordan min virksomhed får en grøn profil. Det er de små ting, der tæller, også i stedet for slet ikke at gøre noget. Og så handler bæredygtighed ikke kun om miljø, men der er en sammenhæng mellem miljø, økonomi og mennesket. Det er ikke den ene, der er den primære.”

Kunden ønsker nye elementer i sit eksisterende køkken, som Michael og håndværkeren pakker ud.

Kunden ønsker nye elementer i sit eksisterende køkken, som Michael og håndværkeren pakker ud. Foto: Natascha Kalika Østergaard

Michaels køkkenmission

Michael står i en lejlighed på 1. sal i Silkeborg, hvor familien, der bor der, har bedt om hans hjælp til at få det køkken, de drømmer om.

”Familien var trætte af de eksisterende låger. Så dem har vi fået malet, og så er der kommet nye låger i en anden farve på kogeøen,” forklarer han og peger på noget mørkbejdset træ.

Han er ofte blevet spurgt, om han ikke ”bare” sminker lig, men hans mission med virksomheden er, at han genbruger det, der giver mening.

”Jeg går ikke ind for at sminke et lig. Liget trænger faktisk ofte bare til en god og grundig rengøring. I mange tilfælde er skabskorpusset i bedre stand end det, vi bruger i dag, og jeg er meget ærlig om det, der står der. Grundstammen skal være i orden, det er det vigtigste. Det er ingen gevinst for nogen, hvis jeg sminker et lig,” siger han.

Den bæredygtige tankegang er også smittet af på ansættelsen af nye medarbejdere.

”Jeg har ansat to medarbejdere i fleksjob – én på kontoret og én på lageret. Det er også et bevidst valg, for de kan ikke arbejde så mange timer, men det passer til virksomhedens behov. Derudover stiller jeg store krav til mine leverandører om, hvordan de får produceret deres produkter,” siger han og fortsætter:

”Rådgiverne har givet mig en konkret toårig handleplan, så jeg ved i hvilken retning, virksomheden skal. De gav mig et kompas, så jeg ved, hvor vi skal hen, og retningen er gjort helt tydelig. Så det har været en kæmpe værdi at være med i SMV:Grøn."

KøKN Renovering, hvor Michael er indehaver, har fået en grønnere profil med hjælp fra SMV:Grøn.

KøKN Renovering, hvor Michael er indehaver, har fået en grønnere profil med hjælp fra SMV:Grøn. Foto: Natascha Kalika Østergaard

Stigende energipriser skabte efterspørgsel

Sidste år oplevede Michael, at hans ordrebog voksede.

”I takt med at energipriserne steg, var det, som om vi lærte, at vi ikke har uanede ressourcer i verden. Derfor tænker stort set alle mine kunder bæredygtigt.”

Selvom nogle elementer er brugte i Michaels køkkener, går han altid til opgaven, som var det et helt nyt køkken, kunden skulle have.

”De skal have følelsen af, at de får et spritnyt køkken, for det gør de. Jeg oplever ofte, at når nogen flytter ind i et hus, hvor der er et eksisterende køkken, som kan være både gammelt eller nyt, så vil de have noget andet, der passer til deres stil – og så kan det nemt bare være farven, der skal ændres.”

Og så er der dem, der bestilte et nyt køkken for år tilbage, men som ikke havde råd til det helt rigtige drømmekøkken.

“Men det har de så fået råd til nu. Eller kunden, der mangler et kreativt øje på, hvordan man kan ændre på køkkenets funktioner. Så kan en løsning være, at jeg fylder flere skuffer ind, bygger lidt op i højden eller flytter rundt, så det opfylder behovet, men fælles for alle mine kunder er, at de tænker bæredygtigt, ligesom vi gør.”

Foran opgangen til lejligheden, hvor Michael har været med til at trylle et flot drømmekøkken frem ud af det eksisterende, står et par låger op ad væggen.

”Her kan man se, hvor lidt spild der er. Der er enkelte låger og en gammel bordplade, som har haft sine dage, og nu kan deres køkken holde 20 år igen. Det bekræfter blot, at jeg ikke sminker lig, men tænker bæredygtigt, ligesom mine kunder gør."

SMV:Grøn 2.0

SMV:Grøn er en EU-finansieret voucherordning, som er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Her er der fokus på at hjælpe små og mellemstore virksomheder, som ønsker at forandre og udvikle sig indenfor på grøn omstilling og som vil reducere virksomhedens ressourceforbrug og affaldsmængder.

Ved hjælp af voucherordningen kan virksomheder søge tilskud til investeringer, rådgivning eller en kombination heraf.

Læs mere i projektdatabasen

Læs mere på Virksomhedsprogrammets hjemmeside