Nyhed

Ny dansk teknologi kan skabe rent drikkevand i områder i verden uden energiforsyning

Den danske startup Alpha-E har sammen med Alfa Laval-koncernen og med hjælp fra EU-projekt i Vejle skabt en ny teknologi, der giver håb om nemmere og billigere adgang til rent drikkevand i fjernt beliggende områder i verden.

  • 3. marts 2022
  • Innovation og styrkepositioner
Foto af Alpha-Es anlæg

Alpha-E's 24 meter lange anlæg kan skabe forudsætningerne for vandforsyning i udsatte områder, hvor grundvandet er saltholdigt eller forurenet. Foto: Alpha-E

Manglende adgang til rent drikkevand er en kæmpestor udfordring for millioner af mennesker over hele kloden. Nu kommer en virksomhed fra Fredericia med en teknologisk løsning til udsatte områder i verden, hvor det er vanskeligt og dyrt at levere rent drikkevand.

Iværksættervirksomheden Alpha-E har arbejdet sammen med Alfa Laval-koncernen om løsningen: Et vandanlæg, der kombinerer Alpha-E’s eget, patenterede solenergianlæg og Alfa Laval-koncernens destillationsanlæg. Vandanlægget drives af solenergi, der skaber termisk energi til rensning og destillering af grundvandet.

"Vores anlæg gør det muligt at skaffe rent drikkevand til befolkningen i fjernt beliggende områder, hvor det i øjeblikket er dyrt, besværligt og nogle steder umuligt, især fordi de nuværende anlæg er afhængige af strøm og skal vedligeholdes jævnligt,” siger Kim Nichum, grundlægger af Alpha-E.

Kim Nichum peger på, at anlægget er enkelt i både drift og opstilling:

"Hvis vi skal sikre rent drikkevand på en økonomisk og bæredygtig måde i områder, som normalt er afskåret fra adgangen til rent vand, skal energikilden være lokal, og det skal være muligt at bygge og vedligeholde solpanelerne lokalt.”

"Vores anlæg kører på solskin, og det er nemt at opstille og transportere. Anlægget sendes i trækasser, der kan være bag på en lastbil, og det kan samles på stedet og kræver så lidt knowhow, at 85 procent af konstruktionen kan produceres af en lokal smedevirksomhed.”

Samarbejdet mellem Alpha-E og Alfa Laval blev skabt via EU-projektet ”Smart Energy2Market”, som mellem 2015 og 2021 har modtaget 11,1 mio. kr. i støtte fra EU’s Regionalfond.

EU-projektet drives af Green Tech Center i Vejle og har hjulpet en række energiteknologivirksomheder med at udvikle systemløsninger i tæt dialog med kunderne.

EU-projekt var "matchmaker"

I dette tilfælde havde Alpha-E oprindelig udviklet spejle til termisk energi til bl.a. fødevarebranchen under sydlige himmelstrøg. Men projektleder i Smart Energy2Market Dorthe Bramsen Clausen så en mulighed for en kobling med Alfa Laval, der bl.a. producerer anlæg til vandrensning til store skibe. Teknologien kan også bruges på landjorden, hvis der kan skabes damp, og det kunne Alpha-E levere.

Efter nogle måneders samarbejde havde Alpha-E justeret hele sit anlæg, så det nu passer perfekt til Alfa Lavals vandrensning. Et spændende samarbejde, siger John Ivar Johannessen, Market Area Manager, Separation & Systems i Alfa Lavals Energy Division:

"Alfa Lavals gennemprøvede ferskvandsgeneratorteknologi tilfører anlægget den robusthed og enkelhed, som er nøglen, når man skal installere og betjene anlæg i fjernt beliggende områder. Og brugen af solenergi er en god og bæredygtig måde at producere ferskvand på.”

EU-projektet har også hjulpet med kontakt til Poul Due Jensen Fond (Grundfos Foundation), som samarbejder med internationale NGO'er om at gøre rent og sikkert drikkevand tilgængeligt for verdens fattigste i landdistrikter og flygtningelejre.

Poul Due Jensen Fond ser muligheder

Især i Afrika har fonden støttet en række vandprojekter, og Nils Thorup, fondens programchef for vand, ser store muligheder i den endelige løsning, der nu skal testes i dansk solskin fra april:

"Løsningen er enkel, nem at betjene og at bygge lokalt, og så har den potentiale til at dække et enormt behov på verdensmarkedet. Mange steder i verden – ikke bare i Afrika, men også i lande som Bangladesh, Indien og Nepal - slås man med saltvandsindtrængning og forurenet grundvand.”

Nils Thorup ser nu frem til testen af Alpha-E-teknologien:

"Når de kan levere resultater, kan vi formidle teknologien til vores internationale samarbejdspartnere, NGO’erne, der arbejder med vandprojekter i tredjeverdenslande, så det kan testes i fuld skala. Og viser det sig at være en god idé, og er prisen rigtig, kan der være meget kort vej til udrulning.”

Også internationalt er der allerede nu stor interesse fra potentielle kunder: Arabian Industries ønsker vandrensningsanlæg til deres borerigge, hvor 5.000 medarbejdere skal have adgang til rent drikkevand. Samtidig har Alpha-E fået forespørgsler fra Oman, hvor der er behov for rent drikkevand til oliearbejdere, og fra ferieresorts på Maldiverne samt mejerier og bryggerier i Canada og USA.

For projektleder Dorthe Bramsen Clausen har det været spændende at arbejde sammen med Alpha-E og Alfa Laval:

"Alpha-E er en lille, innovativ virksomhed, som har været hurtig til at omstille sig og ikke være bekymret for at arbejde sammen med en så stor virksomhed som Alfa Laval.”

Hun fortsætter:

"Samtidig er det meget opløftende at få lov til at arbejde med en teknologi, der kan gøre en forskel for rigtig mange mennesker, der i dag ikke har adgang til rent drikkevand, som mange ellers betragter som en selvfølge.”

Om ”Smart Energy2Market”

Projektet er støttet med ca. 11,1 mio. kr. fra EU’s Regionalfond. Projektet startede i efteråret 2015 og sluttede med udgangen af 2021. Green Tech Center i Vejle var operatør på projektet, der havde CLEAN, VIA University College og Roulunds Energy med i partnerskabet. Desuden var der tilknyttet eksterne konsulenter til projektet.

Projektets mål var at skabe omsætning, arbejdspladser og øget eksport blandt energi- og greentech-virksomheder ved at udvikle systemløsninger i tæt dialog med kunderne. I projektets levetid har 52 virksomheder fået hjælp til at udvikle systemløsninger, og der er skabt en øget omsætning hos virksomhederne på 213 mio. kr., øget eksport på 154 mio. kr. og 81 nye job.

Som følge af projektdeltagelsen forventer virksomhederne følgende effekt de kommende tre år: En øget omsætning på 815 mio. kr., en eksport på 600 mio. kr. og 188 nye job.

Læs mere om Smart Energy2Market i projektdatabasen

Om EU’s Regionalfond

I perioden 2014-2021 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet. Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:

  • Styrke virksomhedernes innovationsevne
  • Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
  • Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive
  • Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med over 30.000 indbyggere