Nyhed

Nye investeringer i pyrolyseprojekter skal udvikle og skalere nye grønne produkter og løsninger

Investeringer i grøn teknologi kan føre til innovation og vækst, skabe nye jobmuligheder, og reducere afhængigheden af importerede fossile brændstoffer. Men der er også betydelige omkostninger forbundet med at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder, modernisere infrastruktur og implementere nye teknologier, og flere grønne teknologier er fortsat på et stadie, hvor der er teknologisk usikkerhed.  Nye pyrolyseprojekter understøtter derfor teknologiudvikling, modning, test og demonstration samt opskalering igennem hele værdikæden.

  • 3. april 2025
  • Grøn og cirkulær omstilling
  • Innovation og styrkepositioner
Billede af biogasanlæg

Foto: iStock.com/kontrast-fotodesign

Pyrolysefokus i Danmark har hidtil primært været på pilotprojekter, og der er behov for yderligere forskning og innovation inden for området og yderligere markedsmodning af teknologierne – også i forhold til vurdering af klimapåvirkning og miljøeffekter af de produkter, der dannes i bioraffineringsprocessen, dvs. gas, olie og biokul. Disse udfordringer skal de fire projekter, som har fået tilsagn om op til 111,1 mio. kr. fra Fonden for Retfærdig Omstilling, være med til at løse.

”Pyrolyse har et stort potentiale i klimaomstillingen, men vi har brug for forskning, innovation og implementering hos virksomhederne, så teknologien kan udvikles og kommercialiseres, og der hurtigst muligt kan skabes et marked. Den udvikling skal midlerne fra Fonden for Retfærdig Omstilling sætte fart på,” udtaler Peter Hansen, som er formand for indstillingsudvalget i Fonden for Retfærdig omstilling.

Pyrolyse er en af de teknologier, der bliver investeret massivt i at udvikle, da den understøtter de næste vigtige skridt i Danmarks grønne omstilling. Nærværende indsats skal give teknologien et rygstød ved at tilbyde støtte gennem hele værdikæden, så virksomhederne kan differentiere og positionere sig positivt på markedet for grønne teknologier, og heraf opnå en konkurrencefordel.

De fire projekter, som har fået tilsagn om midler, er:

Kvasir – Optimering af Kvasirs solvotermiske teknologi. Tilsagn om op til 21,7 mio. kr. til forbedring af separations- og opgraderingsprocesser samt markedsvurdering af produkterne i samarbejde med DTU. Teknologien udvikles fra TRL 4 til TRL 7 og skaleres fra Fredericia til et fuldskalaanlæg i Aabenraa.

PytoN – Fuldskalapyrolyse. Tilsagn om op til 27 mio. kr. i projektet, hvor der arbejdes videre med udviklingen af Stiesdals SkyClean-pyrolyseteknologi, som er demonstreret på det første fuldskala-anlæg i Vrå, som blev indviet i 2024. Aktiviteterne vil omhandle udvikling af tekniske løsninger samt optimering af design og processer, der kan videreudvikle pyrolyseanlægget frem mod kommercialisering af anlægget.

PytoX – Avancerede pyrolyseprodukter. Tilsagn om op til 12,58 mio. kr. Dette projekt er rettet mod udvikling af et biobrændstof til industrisektoren fra den kondenserbare bio-oliefraktion af gassen og biometan, dvs. grøn naturgas ved hjælp af biologisk metaniseringsteknologi fra den tørre del af pyrolysegas.

Rosvang – Udvikling af energimæssigt økosystem til pyrolysering af biomasse. Tilsagn om op til 49,86 mio. kr. til udvikling og etablering af et pyrolyseanlæg med omdannelse af 30 tons biomasse dagligt. Der arbejdes i projektet med udvikling og bedre anvendelse af den producerede energi lokalt som el, gas og fjernvarme og hvor overskudsvarme vil blive tilbageført til anlægget med henblik på ned-tørring af biomasse forud for pyrolyseringen.

FAKTA om Fonden for Retfærdig Omstilling
Frem til 2027 investerer Fonden for Retfærdig Omstilling 636 mio. kr. i aktiviteter i Nord- og Sydjylland. Fonden skal spille en central rolle i Danmarks omstilling til en klimaneutral økonomi og investerer bl.a. i projekter med potentiale til at sikre udviklingen af CO2-fangst og -lagring og brintrelaterede teknologier, herunder Power-to-X. 

Fonden for Retfærdig Omstilling medfinansierer projekter, der skal:

  • Skabe et sammenhængende Danmark med stærke lokale erhvervsfyrtårne
  • Sikre bedre vilkår for grøn omstilling i danske SMV’er
  • Understøtte udviklingen af brun bioraffinering såsom pyrolyse
  • Sikre udviklingen af CO2-fangst, -lagring og brintrelaterede teknologier
  • Fremme grønne og cirkulære teknologier

Midlerne udmøntes af et indstillingsudvalg med 14 medlemmer, der har erhvervsmæssig indsigt og teknisk ekspertise inden for klima- og energiområdet. Erhvervsstyrelsen er forvaltningsmyndighed for Fonden for Retfærdig Omstilling i Danmark.
 

Lis Pedersen

For mere information om investeringen


Lis Pedersen
Fuldmægtig, Erhvervsstyrelsen
Tlf.: 3529 1209
Mail: lipede@erst.dk

 

Billede af Henrik Højlund Christensen

Kommunikation og presse


Henrik Højlund Christensen
Kommunikationskonsulent, Erhvervsstyrelsen
Tlf.: 3529 1779
Mail: hencri@erst.dk