Nyhed

Stærke klyngesamarbejder kan bane vejen for innovative startups

Visibuilt er en dansk startup, der specialiserer sig i at udvikle et bæredygtigt bindemiddel til asfalt. På vej mod et internationalt gennembrud har virksomheden via klyngeorganisationer innoveret og etableret partnerskaber – ”den investering, du selv lægger i at deltage, får du 100 gange igen”, siger virksomhedens grundlægger Line Kloster Pedersen.  

  • 16. maj 2025
  • Erhvervsfyrtårne
  • Forretningsudvikling, konkurrenceevne og digitalisering
  • Grøn og cirkulær omstilling
  • Innovation og styrkepositioner
  • Iværksætteri
visiBIT og asfalt

Det bæredygtige asfaltprodukt visiBIT med traditionel asfalt i baggrunden

Line Kloster Pedersen er uddannet i bioteknologi og stiftede virksomheden på baggrund af en interesse for biomaterialer og en fascination af de egenskaber, som svampe besidder. Hun erfarede hurtigt, at for at komme fra god idé til innovativ startup, havde hun brug for et netværk for at kunne skabe de rigtige rammer for sin virksomhed. Det kunne klyngeindsatsen hjælpe med.

”Jeg kom meget tidligt i dialog med Food and Bio Cluster Denmark, som hjælper virksomheder med at accelerere innovation og bæredygtig udvikling inden for fødevarer og bioressourcer. Her fik jeg stor opbakning til mit produkt og mange dygtige folk stod klar til at hjælpe mig godt i gang. Mulige virkemidler og potentielle faldgruber blev identificeret, og jeg fik tydeligt en ahaoplevelse af, at de tilbud, som danske startups kan benytte, er både meget effektive og relevante,” fortæller Line Kloster Pedersen.    

Line Kloster Pedersen

Line Kloster Pedersen, stifter og adm. direktør i Visibuilt

Etablering af brede samarbejder
Via Clean, som er Danmarks klynge for vand- og miljøteknologi, indgik Visibuilt desuden i et projekt, hvor der blev etableret stærke partnerskaber med både Munck Asfalt og Teknologisk Institut. Dette samarbejde har været et vigtigt led i at kunne sætte fart på udviklingen af virksomhedens innovative og bæredygtige asfaltløsning. Visibuilt har udviklet en fermenteringsproces til at skabe et bindemiddel til asfalt– visiBIT – baseret på mycelium; et organisk materiale udvundet af svampes underjordiske rodnetværk. 

Produktet skal erstatte bitumen, som er et fossilt oliebaseret produkt, der traditionelt har været brugt som bindemiddel i asfaltproduktion. visiBIT muliggør en reduktion på omkring 90 pct. energi i produktionen. Traditionel asfaltproduktion foregår ved opvarmning til 180 grader, men visiBIT kan tilføres som bindemiddel helt uden opvarmning, hvilket reducerer CO2-udledningen markant. Udover den umiddelbare energibesparelse bidrager produktet også til forsyningssikkerhed, da man ikke er afhængig af leverandørforhold på oliemarkedet. 

"Vi kan levere grønne produkter dyrket af naturlige materialer i stedet for fossile produkter. Der er et enormt skaleringspotentiale i at udvikle bæredygtig asfalt, og vi er overbeviste om, at vi kan skabe en kæmpestor og samfundsmæssigt attraktiv fornyelse på asfaltområdet. Vores produkt kan være med til at revolutionere asfaltindustrien – uden at industrien skal bygge nye anlæg eller fabrikker,” understreger Line Kloster Pedersen.  

Startup med vokseværk
Ved at bruge tilbud fra klyngeorganisationerne har Visibuilt samlet hele værdikæden fra leverandør til producent og fremtidige kunder. Sparring, videndeling og deltagelse i netværkssamarbejde har betydet, at Visibuilt har kunnet indsende en patentansøgning og tiltrukket mere finansiering til et endnu større samarbejde blandt partnerne. 

"Vi er superambitiøse. Virksomheden er på bare to år vokset fra én til foreløbig 15 medarbejdere, og vi kommer til at vokse yderligere. Vi er begyndt at teste produktet i udendørs miljøer, blandt andet i forbindelse med den omfattende opførelse Femern Bælt-forbindelsen, hvor man har kigget positivt på de arbejdsmiljømæssige fordele ved at undgå opvarmning i forbindelse med at etablere kørebanen i tunnelen. Vi fortsætter vores udviklingsarbejde baseret på analyseresultaterne og arbejder på at kunne introducere vores første produkt på markedet inden for en overskuelig fremtid – måske allerede til næste år,” udtaler hun.

Visibuilt team

Line Kloster Pedersen (bagerst i midten) sammen med sit team hos Visibuilt, som siden billedet blev taget er vokset til 15 personer

Visibuilt oplever stor interesse fra industrien, pressen og investorer fra både Danmark og udlandet. Der er ingen tvivl om, at bæredygtig asfalt har globalt kommercielt potentiale, og Line Kloster Pedersen har sammen med sit team store ambitioner. De første frø bliver sået i Danmark, men på længere sigt rækker ambitionerne ud over landets grænser. Og hun er ikke sen til at sende en tak til klyngeorganisationerne og det danske startup-miljø for at gøre det muligt. 

”Klyngernes tilbud var en stor hjælp og bidrog klart til, at opstarten kunne ske hurtigere og mere effektivt. Det er stærkt, at Danmark har et miljø, som bakker op om startups, og hvor alle er indstillede på at indgå i gensidigt forpligtende samarbejder. Det er med til at maksimere dit output, når du kan få eksperter til at arbejde for dig, og den investering, du selv lægger i puljen, får du 100 gange igen,” pointerer hun.

Stærkt fundament og kæmpe udviklingspotentiale
Med patentansøgning under behandling har Visibuilt allerede nået betydelige milepæle, herunder gennemført succesfulde testprojekter og etableret en solid finansieringsbase. For nylig modtog virksomheden en pre-seed finansiering på i alt 8,25 millioner kr. fra EMDFonden og et konsortium bestående af fire biotek-investorer. Denne kapitaltilførsel skal bidrage til de næste skridt i virksomhedens vækst. 

”Klyngeorganisationerne har hjulpet os med at skabe et stærkt fundament for vores innovation. Sammen med investorer og samarbejdspartnere står vi det helt rigtige sted for at kunne accelerere vores rejse og levere vores vision om svampebaserede bindemidler til verden," slutter Line Kloster Pedersen.

Om klyngeindsats 2025-2028

  • Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses klyngeindsats løber fra medio 2025 til ultimo 2028
  • Formålet er at styrke samarbejdet om innovation mellem SMV’er, store virksomheder, forskningsinstitutioner, offentlige aktører mv. inden for Danmarks stærkeste og mest lovende erhvervs- og teknologiområder
  • 5.500 virksomheder i hele landet forventes at deltage indsatsen, og 700 koncepter til nye produkter og processer forventes udviklet
  • Typisk stiger virksomhedernes omsætning 5 pct. to år efter, at de har deltaget i et innovationssamarbejde
  • Indsatsen finansieres med 662 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og de årlige finanslove via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse