Nyhed

Fra modebranchen til snedkerkøkkener – en rejse mod frihed og forfinet design

For et par år siden stod Gitte Outzen ved en skillevej: Et liv i interiør- og livsstilsbranchen med udsigter til lange arbejdsdage og jævnlig rejseaktivitet i sigte syntes ikke at passe i familielivet, og hun ønskede at have bedre mulighed for at kunne råde over sin tid. Hun er født ind i en snedkerfamilie og havde fra barnsben af været med på snedkerværksteder og byggepladser for at se på nye projekter, materialer og arkitektur.

Så med træ som omdrejningspunkt og forsyningskæden i orden gav det god mening, da hun valgte at springe ud som selvstændig og etablerede Refine.

  • 11. oktober 2024
  • Forretningsudvikling, konkurrenceevne og digitalisering
  • Grøn og cirkulær omstilling
  • Iværksætteri
Billede af Gitte med sin cykel

Fra modebranchen til snedkerkøkkener – en rejse mod frihed og forfinet design

For et par år siden stod Gitte Outzen ved en skillevej: Et liv i interiør- og livsstilsbranchen med udsigter til lange arbejdsdage og jævnlig rejseaktivitet i sigte syntes ikke at passe i familielivet, og hun ønskede at have bedre mulighed for at kunne råde over sin tid. Hun er født ind i en snedkerfamilie og havde fra barnsben af været med på snedkerværksteder og byggepladser for at se på nye projekter, materialer og arkitektur.

Så med træ som omdrejningspunkt og forsyningskæden i orden gav det god mening, da hun valgte at springe ud som selvstændig og etablerede Refine.

Forfinelse, fornyelse og bæredygtighed

Ideen til virksomheden opstod, da hun flyttede ind i en nyopført lejlighed. En bolig, hvor alt inventar som udgangspunkt var hvidt, sterilt og uden nogen form for personlighed. Det triggede noget i den uddannede designer, for det burde vel være muligt at tilføre mere personlighed selv i standardløsninger?

”Der er i samfundet stadig større fokus på bæredygtighed og genanvendelse. At slidte kvalitetsprodukter kan forfines og fornys i stedet for at blive kasseret. I rigtig mange tilfælde kan et ”ældre” køkken med enkle, kreative designgreb blive som nyt igen. Med andre ord, Refine udnytter og forbedrer det inventar, kunden allerede har i sit hjem, så det bliver muligt at indfri boligdrømme til en pris, der ikke holder nogen vågen om natten” udtaler Gitte Outzen.

Nyt liv til gamle køkkener

Målsætningen er at bidrage til en fremtid, hvor tilvalg af kvalitet, funktionalitet og smukt design hverken vælter budgettet eller forudsætter unødig brug af ressourcer. På den måde kan kunden få følelsen af at få et helt nyt køkken, bad eller en ny garderobe af gedigen, dansk snedkerkvalitet.

”Jeg arbejder som udgangspunkt med to typer opgaver. Refines primære formål er at give nyt liv til eksisterende inventarløsninger, men jeg løser også opgaver, hvor jeg tilfører personligt præg til standardprojekter. Jeg mener, at alle skal have mulighed for at omgive sig med lækkert design i god kvalitet. Mit fokus er at finde ind til kundernes behov og løse det sammen med dem. Min personlige vejledning og at hjælpe kunden i mål fra idé til det færdige rum er noget, jeg vægter højt", fortæller hun.

Hver løsning har sit eget særpræg

Refine tilbyder unikke interiørløsninger af høj kvalitet. Fra danske og internationale leverandører, som Gitte har fundet via sine mange kontakter fra mode-, design- og interiørbranchen. Hendes rolle ude hos kunden er både at være konsulent, designer og indretningsarkitekt, og i mange tilfælde ender den valgte løsning med mere end bare udskiftning af skabs- og skuffefronter. Ofte indeholder løsningen både pladsoptimering og tilføjelse af ny, forbedret funktionalitet.

”Alle de løsninger, jeg tilbyder, har deres eget særpræg. Hver enkelt kundecase er en ny udfordring, men snedkerhåndværket skal altid være i højeste kvalitet og afspejle respekt for det design, som er nøje udvalgt sammen med kunden. Det vil jeg aldrig gå på kompromis med”, siger Gitte. 

Billede af Gitte der arbejder ved et bord

EU-midler til dig og mig

Hun var godt klar over, at det er både dyrt og krævende at blive selvstændig. Omvæltningen fra at være ansat som salgschef i modebranchen til at være selvstændig er til at få øje på. Heldigvis var der hjælp at hente hos det EU-støttede projekt NextStep, som tilbydes gennem Iværksætterdanmark.

”Jeg søgte om iværksætterstøtte og fik EU-midler, så jeg kunne få hjælp til at udvikle min hjemmeside - mit visitkort udadtil. For at kunne lykkes med mit iværksætterprojekt var det et krav, at hjemmesiden skulle udnytte sit fulde potentiale. Og det gør den. Den hjælp, som jeg har fået til udviklingen af siden, har betydet, at jeg har fået frigjort tid og ressourcer til at udvikle andre områder af virksomheden og til at arbejde med de kundeløsninger, som jeg virkelig brænder for”, pointerer hun.

Det vigtigste er, at virksomheden er sund og solid

Hvis hun absolut skal finde et aber dabei i sin nye tilværelse som virksomhedsejer, så savner hun af og til nogen at sparre med i det daglige. Og så kan hun nødtvunget blive nødt til at sige nej til kunder, hvis opgaverne bliver alt for omfattende. Imidlertid er det vigtigste for hende lige nu at have en sund og solid virksomhed. Og det har hun. Så kan eventuelle udvidelser med ansatte og nye produktområder altid komme.

”Jeg får megen ros for mine produkter og de løsninger, som jeg tilbyder. Og det er jeg glad for. Nogle kunder har endda udtrykt ønsker om at få komplette køkkenløsninger fra Refine, og det er helt klart næste step på rejsen, at kunne levere mit første Refine snedkerkøkken. Lige nu skal jeg skal dog ikke slå større brød op, end jeg kan bage, og hovedformålet med at starte som selvstændig var jo at få mere frihed og til i højere grad at kunne råde over min egen tid. Den målsætning har jeg fået indfriet, blandt andet med hjælp fra EU-midler, og så må jeg se, hvad fremtiden byder på af spændende udfordringer”, slutter Gitte Outzen.

Læs mere om Refine

Billede af Gitte på en bænk

Kampagne: EU-midler ender hos dig og mig

Det starter i Bruxelles. Men hvor ender det? EU-fondene støtter en lang række projekter, der gør en positiv forskel for helt almindelige danskere og deres hverdag. Nogle får hverdagen til at hænge bedre sammen – andre bliver styrket i deres faglighed eller bygger en stærkere forretning. Og i sidste ende betyder det større frihed, mere glæde og flere muligheder – og det var jo også det, der var meningen.

Læs de andre historier fra kampagnen

FAKTA Om Iværksætterdanmark

Iværksætterdanmark er erhvervshusenes landsdækkende initiativ for alle iværksættere. Projektets overordnede mål er at understøtte et bredt kompetenceløft blandt iværksættere for at øge antallet af nye iværksættere og øge deres overlevelsesrate. Fokus i projektet er især grønt og bæredygtigt iværksætteri samt kvindelige og faglærte iværksættere.

Det sker i tre typer af forløb:

  • Forløb, der skal styrke iværksætteres faglige kompetencer på de vigtigste generelle områder
  • Branche- og temaorienterede forløb tilpasset lokale forhold
  • NextStep-forløb målrettet eksekveringsdygtige iværksættere

    Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har støttet projektet med 20,8 mio. kr. fra EU’s Socialfond og de decentrale erhvervsfremmemidler og 60 mio. kr. fra REACT-EU-midlerne. Projektet startede i august 2019, og med støtten fra REACT-EU er projektet forlænget frem til juni 2023.

Læs mere om Iværksætterdanmark

FAKTA Om EU’s Socialfond Plus

I 2021-2027 investerer EU’s Socialfond Plus 891 mio. kr. i aktiviteter, der skaber udvikling i hele landet. Socialfondsprogrammet 2021-2027 har fokus på opkvalificering, uddannelse og kompetenceudvikling.

Indsatserne skal sikre, at virksomhederne har adgang til kvalificeret arbejdskraft, og at den enkelte person har efterspurgte kompetencer og er velkvalificeret. Socialfonden skal sikre, at medarbejdere, studerende og ledige har de rette kompetencer og færdigheder til at understøtte virksomhedernes omstilling til en grønnere og mere digital fremtid.  

EU’s Socialfond Plus medfinansierer projekter, der skal:

  • Få flere til at tage en erhvervsuddannelse eller en videregående uddannelse
  • Løfte arbejdsstyrkens kompetencer gennem målrettet og fleksibel efteruddannelse
  • Fremme iværksætteri
  • Fastholde og inkludere borgere på arbejdsmarkedet
  • Sikre at unge har kompetencer, der ruster dem til fremtiden
  • Understøtte en lige adgang til uddannelse 
  • Fremme den sociale integration af borgere i hjemløshed eller i risiko for hjemløshed