NB. Udbyderen af servicen sætter cookies på din computer, når du afspiller eller deler videoen. Læs mere om cookies.
Under COVID-19 voksede nethandelen eksplosivt, og det var nær ved at vælte den nordjyske iværksætter Dorthe Klitgaard Thomsens virksomhed, DearBaby – Lejetøjskassen. Hendes forretningsidé - legetøjskasser til småbørn på abonnement – blev under hjemsendelse og restriktioner så stort et hit, at det hurtigt blev et problem.
”Jeg prøvede at håndtere over 100 kunder på min telefon og MacBook. Det gik ikke godt – kunder fik forkerte varer, og vi brugte utrolig meget tid på manuel ordrehåndtering,” fortæller Dorthe Klitgaard Thomsen, der driver virksomheden fra hjemmet i Aalborg-forstaden Hasseris sammen med sin mand, Joen Rosenmeier.
Redningen blev et digitalt kompetenceløft i EU-projektet KOMPAS – Nordjysk Kompetenceløft, som drives af Erhvervshus Nordjylland. Med hjælp fra KOMPAS’ eksperter blev kundekartotek og ordrestyring i løbet af efteråret 2021 digitaliseret og professionaliseret.
”Det betyder, at vi i dag bruger langt mindre tid på ikke mindst returvareprocessen, og den tid bruger vi i stedet på at udvikle legetøjskasserne,” fortæller Dorthe Klitgaard Thomsen.
I EU-projektet hjalp eksperter desuden med at udvikle en datadrevet forretningsmodel.
”Vi har virkelig set lyset i digitaliseringen, men vi er først lige begyndt,” siger Joen Rosenmeier: ”Nu har vi data på vores kunders forbrug, og dermed har vi fået en bedre indkøbs- og lagerstyring.”
Dorthe Klitgaard Thomsen brugte også erhvervsfremmesystemet til at teste sin forretningsidé, inden hun grundlagde sin virksomhed. I EU-projektet Innovativ Vækst, der også drives af Erhvervshus Nordjylland, fik hun hjælp til at undersøge markedet.
”Jeg ville teste min forretningsidé, så jeg gik til babysang for at tale med mødre og brugte vores medlemmer til at teste legetøjet, og jeg fik eksperter til at hjælpe med at finde legetøj, der rammer børnenes motoriske udvikling. Hele det første år gik med at undersøge, planlægge og udvikle, og så var vi klar.”
I KOMPAS – Nordjysk kompetenceløft kan mindre nordjyske virksomheder få 25.000 kr. eller 50.000 kr. i støtte til et skræddersyet kompetenceløft af både ledere og medarbejdere afhængigt af virksomhedens størrelse og behov. Forudsætningen for at deltage i KOMPAS-projektet er udfordringer afledt af COVID-19, som spænder ben for virksomhederne.
Mange af KOMPAS-virksomhederne efterspørger hjælp til salg og markedsføring. Men også kompetenceløft inden for områder som digitalisering og automatisering samt ledelse og organisation er efterspurgt.
”Vi hjælper både på det helt konkrete plan – fx med hjemmesider - og vi bidrager også til at løse strategiske udfordringer, som virksomhederne kommer med. Set med vores øjne har KOMPAS været en succes, fordi vi har fået fat i mange af de virksomheder, som der normalt ikke er så mange erhvervsfremmetilbud til,” siger projektleder Ulla Møller Jakobsen, Erhvervshus Nordjylland.
Projektet kører indtil nytår, og foreløbig har 139 nordjyske virksomheder enten afsluttet et forløb, er i gang eller er blevet godkendt til et forløb. Målet er, at 180 virksomheder kommer gennem et forløb, og at ca. 400 medarbejdere – ledelse og ansatte – får et kompetenceløft. Forløbene har været så efterspurgte, at Erhvervshus Nordjylland har oprettet ventelister til de sidste KOMPAS-forløb.
I en ekstern evaluering fra marts 2022 får KOMPAS-projektet topkarakter, og især projektets evne til at tiltrække helt små virksomheder, mikrovirksomheder (under 10 ansatte), fremhæves. Desuden har en effektiv styregruppe med blandt andre Dansk Erhverv ombord bidraget til en god rekruttering og virksomhedskontakt.
Hos Joen Rosenmeier og Dorthe Klitgaard Thomsen har KOMPAS-forløbet sat gang i udviklingsplanerne.
”Vi vil gerne have en bedre hjemmeside, og vi har også planer om et testpanel med babyer. Vi har også i tankerne at skalere virksomheden til markeder i udlandet, fx Norge, Sverige og Holland,” siger Dorthe Klitgaard Thomsen i dag – to år efter at hun grundlagde DearBaby - Lejetøjskassen.
Kampagne: EU-midler sætter skub i udviklingen hos danske iværksættere og SMV'er
Hvert år får danske iværksættere og SMV'er EU-støtte til at sætte skub i udviklingen. I vores kampagne kan du også møde Køkkenfreak fra Svendborg, der er kommet med på den digitale bølge, og læskedrik-producenten Mia, der er blevet bedre rustet til livet som iværksætter.
FAKTA Om KOMPAS - Nordjysk kompetenceløft
Programmet tilbyder skræddersyet kompetenceudvikling af ledelse og medarbejdere i mindre nordjyske virksomheder. Målet er at hjælpe med kompetenceløft i virksomheder, der har brug for omstilling efter COVID-19, så virksomhederne får et solidt fodfæste og derigennem styrket konkurrenceevne og mulighed for at fastholde nuværende ansatte eller ansætte flere.
KOMPAS - Nordjysk kompetenceløft startede i januar 2021 og afsluttes 31. december 2022. EU’s Socialfond har medfinansieret programmet, der drives af Erhvervshus Nordjylland, med knap 8,8 mio. kr.
Læs mere om programmet hos Erhvervshus Nordjylland
FAKTA Om EU’s Socialfond
I perioden 2014-2020 investerede EU's Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet. Socialfondsprogrammet for 2014-2020 var målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion for at skabe flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst.
Derfor medfinansierede EU's Socialfond projekter, der skulle:
- Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
- Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
- Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser