Udvikling af brun bioraffinering som fx pyrolyse

Nord- og Sydjylland har gunstige forhold for at kunne blive knudepunkter for udvikling af brun bioraffinering såsom pyrolyse, da den grundlæggende infrastruktur allerede er etableret i disse landsdele i form af et netværk af biogasanlæg og tilgængelighed til biomasse.

  • Opdateret 4. april 2024

NB. Udbyderen af servicen sætter cookies på din computer, når du afspiller eller deler videoen. Læs mere om cookies.

Pyrolyse er udpeget af FN’s Klimapanel IPCC til at have et stort potentiale til at sænke verdens CO2e-udledning. Pyrolyseolie og pyrolysegas kan erstatte fossil olie og derved fungere som bæredygtigt brændstof til fx fly, mens biokullet kan binde kulstof fra den oprindelige biomasse over lang tid. Biokul kan fx oplagres eller anvendes i beton, hvilket bidrager til at reducere koncentrationen af CO2 i atmosfæren (også kaldet ’carbon sinks’). 

Klimarådet har vurderet, at udrulning af teknologien i stor skala har potentiale til at reducere Danmarks udledning af klimagasser med op til 2 mio. tons CO2e i 2030. 

Nord- og Sydjylland har gunstige forhold for at kunne blive knudepunkter for udvikling af brun bioraffinering såsom pyrolyse, da den grundlæggende infrastruktur allerede er etableret i disse landsdele i form af et netværk af biogasanlæg og tilgængelighed til biomasse. 

Kravene til at få opdateret arbejdsstyrkens kompetencer stiger i takt med, at der investeres i nye grønne teknologier. Kompetencerettede tiltag er således nødvendige, dels for at sikre de nødvendige kompetencer til at kunne betjene de nye grønne løsninger, og dels for at sikre, at personer, der i dag arbejder i CO2- og energitunge industrier, får de nødvendige kompetencer til at kunne overgå til nye industrier såsom brun bioraffinering, så de ikke falder ud af arbejdsmarkedet.

Midler under fonden skal anvendes til tilskud til forskning- udviklings- og demonstrationsprojekter, herunder opskalering af anlæg til bioraffinering. Der kan endvidere bl.a. kunne ydes støtte til nødvendige omskolings- og opkvalificeringsforløb og efteruddannelse. Der vil er afsat 196 mio. kr. til denne indsats. 

Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig omstilling indstillede i november 2023 følgende projekter til tilsagn:

  • CIBI - Circular Biorefinery – 33,3 mio. kr.  
  • Udvikling af nordjysk Oxy-Fuel pyrolyse for daglig omdannelse af 30 ton biomasse og slam til energi og CO2- capture under samtidig eliminering af PFAS – 37,6 mio. kr.

Der forventes en ny annonceringsrunde på 125 mio. kr. medio 2024


Vi afholder informationsmøder om den kommende annoncering i Syd- og Nordjylland den 17. og 18. april. Læs mere og tilmeld dig her

Læs mere om Fonden for Retfærdig Omstilling

To ingeniører tilser rør

Foto: iStock.com/LukaTDB

Abonnér på nye ansøgningsrunder

Du kan abonnere på "nye ansøgningsrunder". På den måde får du automatisk besked i din indbakke, når der åbner nye ansøgningsrunder.

Abonnér på nyt om ansøgningsrunder

Hjælp til ansøgning og projektadministration

Få hjælp til ansøgning, opstart og afslutning af et projekt.

Sådan søger du