Tæt på energineutralt: Rensningsanlæg i Fredericia har sparet 4.000 personers energiforbrug

Det lyder næsten for godt til at være sandt, at en af Fredericia Kommunes største energislugere – rensningsanlægget – en dag skulle kunne køre helt energineutralt. Men i Fredericia er det netop målsætningen, og anlægget er tæt på at være i mål. Med støtte fra EU’s Regionalfond renser spildevandsanlægget i dag vandet mere præcist og ved hjælp af færre kemikalier - alt sammen med et lavere energiforbrug end før.

  • Opdateret 4. marts 2022
Rensningsanlægget i Fredericia

Rensningsanlægget i Fredericia er i dag så godt som energineuralt, men man arbejder fortsat videre for at forbedre vandmiljø og sikre mindst mulig brug af energi i rensningsprocessen. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø

Da Fredericia Spildevand og Energi i 2017 gik ind i projektet Energioptimering og affaldshåndtering, der er støttet med 6 mio. kr. fra EU’s Regionalfond, havde virksomheden en ambition om at blive energineutral i 2025, men efter blot tre år i projektet er anlægget allerede tæt på at nå sin målsætning.

Direktør Søren Hjortsø Kristensen har været i Fredericia Spildevand og Energi siden 2014 og har fra start haft et ønske om at gøre anlægget mere bæredygtigt:

"Vi ligger bogstavelig talt med Lillebælt i baghaven – så det er tydeligt for os at se, hvad vi er her for, og hvilket vandmiljø vi skal passe på.”

Rensningsanlægget i Fredericia er Danmarks næststørste, og for de 40 medarbejdere er hverdagen naturligt travl og præget af drift. I lang tid var det derfor svært at få tid til at arbejde aktivt med grøn og bæredygtig udvikling. I 2017 kom anlægget dog med i EU-projektet, og det gav for alvor luft til udviklingen, forklarer Søren Hjortsø Kristensen:

"Med de 6 mio. kr. fra EU’s Regionalfond kom der overskud i forretningen til at teste nye metoder. Vi undersøgte en lang række tiltag, der kunne gøre os grønnere. De bedste har vi implementeret på anlægget i dag, og dem, der ikke kunnet betale sig, har vi droppet og undgår på den måde at investere flere unødige ressourcer og tid i."

Spildevandsanlægget anvender i dag et avanceret system, der konstant overvåger rensningen og sørger for, at der anvendes så få kemikalier som muligt. En andet vigtigt tiltag, anlægget har taget i brug, er det såkaldte ”forfældningssystem”, som ifølge Søren Hjortsø Kristensen er ren win-win for borgere, forretningen og selv marsvinene, der svømmer rundt i Lillebælt ved siden af anlæggets store tanke:

"Metoden med forfældning har været en stor gevinst for os. Den gør det muligt at fjerne mere slam fra vandet, hvilket betyder, at vandet efterfølgende er både lettere og energimæssigt billigere at rense. Samtidig kan vi bruge det ekstra slam til at producere biogas og energi på anlægget, hvilket virkelig hjælper i energiregnskabet – metoden er kort sagt win win for alle.”

Rådnetårne på Fredericia Spildevandsanlæg

Rensningsanlægget anvender i dag avancerede metoder, der overvåger alle dele af rensningsprocessen. En af dem er anlæggets rådnetårne, hvor slammet fra vandet omdannes til biogas, der efterfølgende omsættes til energi. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø

I dag er det de mange nye metoder, der gør, at Fredericia Spildevand og Energi er så godt som i mål med at kunne kalde sig energineutral virksomhed – og det endda fem år før den oprindelige ambition. På trods af de gode resultater forklarer udviklingschef Peter Daugbjerg Jensen, at virksomheden langt fra har planer om at stoppe arbejdet med bæredygtig udvikling her:

"Vi arbejder stadig aktivt på at kunne nå frem til ikke blot at blive energineutrale, men også CO2-neutrale i fremtiden. Og vi vil da gerne kunne spare borgerne i Fredericia for endnu mere energi end de 4000 personers energiforbrug, vi foreløbig er oppe på. EU-projektet har virkelig givet os blod på tanden, og vi søger derfor aktivt om at deltage i flere projekter, der kan hjælpe os endnu længere på vej med den grønne omstilling. For os er rejsen mod den grønne omstilling kun lige begyndt,” slutter udviklingschefen.

Søren Hjortsø Kristensen, Fredericia Spildevand og Energi

"Vi ligger bogstavelig talt med Lillebælt i baghaven – så det er tydeligt for os at se, hvad vi er her for, og hvilket vandmiljø vi skal passe på,” siger Søren Hjortsø Kristensen, direktør i Fredericia Spildevand og Energi. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø

Om Fredericia Spildevand og Energi

Fredericia Spildevand og Energi driver Danmarks næststørste renseanlæg. Virksomheden har cirka 40 medarbejdere, som døgnet rundt sørger for transport og rensning af spildevand fra husholdninger og industrier i Fredericia Kommune. Renseanlægget producerer desuden både energi, varme og teknisk vand. Fredericia Spildevand og Energi er ejet af Fredericia Kommune, og bestyrelsen består af politikere fra byrådet i Fredericia, medarbejderrepræsentanter og forbrugerrepræsentanter.

Om EU-projektet

Projektet Energioptimering og affaldshåndtering arbejder for at sikre bæredygtig, grøn byudvikling i Fredericia Kommune. En del af projektet omhandler kommunens spildevandsanlæg. Her understøtter projektet Fredericia Spildevand og Energis vision om at blive energineutral og senere også CO₂-neutral i 2030. Projektet løb fra den 6. januar 2017 til den 1. juli 2020, og det er støttet med i alt 12 mio. kr. fra EU's Regionalfond og drives af Fredericia Kommune. 6 mio. kr. af det samlede beløb er afsat direkte til arbejdet hos Fredericia Spildevand og Energi.

Læs mere om EU-projektet i Erhvervsstyrelsens projektdatabase

Om de grønne byindsatser under EU’s Regionalfond

I perioden 2014-2020 anvendes 5 pct. af EU’s regionalfondsmidler til bæredygtig, grøn byudvikling – det svarer til ca. 72 mio. kr. De grønne byindsatser gennemføres i byer med mere end 30.000 indbyggere.

Hovedparten af midlerne anvendes til indsatser, der skal reducere energiforbruget i byerne, mens en mindre del skal medvirke til at øge andelen af innovative, små og mellemstore virksomheder i de pågældende byområder.